czwartek, 13 lutego 2014

CZEKOLADOWA KOSTKA Z ORZECHAMI I SUSZONYMI WIŚNIAMI

Ciasto jest mega czekoladowe, pełne orzechów laskowych i suszonej wiśni, polana polewą czekoladową i ozdobiona serduszkami z marcepanu. Idealny słodki prezent dla najbliższej osoby :)


Składniki:
  • 225g gorzkiej czekolady 70%
  • 150g masła
  • 300g brązowego  drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125g suszonych wiśni (zamiennie można użyć  żurawinę lub rodzynki)
  • 150g orzechów laskowych

Polewa czekoladowa:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 75g masła

Śmietankę czekoladę i masło,  umieszczamy w misce ustawionej  nad garnkiem z wrzącą wodą,  całość mieszamy aż do chwili kiedy składniki się ze sobą połączą, następnie  polewę studzimy i używamy kiedy nieco zgęstnieje

Dodatkowo na serduszka:
  • marcepan + czerwony barwnik
Marcepan zagniatamy z barwnikiem , ja użyłam barwnika w proszku. Następnie formujemy serduszka.


  
Wykonanie:
  • orzechy układamy na blaszce i prażymy je około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, ułatwi to nam to ściągnięcie skórki, następnie  siekamy je, odstawiamy
  • czekoladę i masło roztapiamy w kąpiel wodnej, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
  • jajka i cukier ucieramy na jasną masę, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem oraz ekstrakt wanilii, miksujemy do połączenia składników
  • do masy dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli , posiekane orzechy oraz wiśnie, mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ja użyłam 21x27 cm, pieczemy około 35 minut w 180ºC, gotowe odstawiamy do ostudzenia
  • zimne ciasto, smarujemy polewą czekoladową a następnie kroimy je w kostkę i ozdabiamy serduszkami marcepanowymi.


Źródło: Książka A.Rigg  „ Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”

12 komentarzy:

  1. Mogłabym dodać trochę maku albo dodać dżemu truskawkowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm teoretycznie tak ale nigdy jeszcze do tego typu ciasta nie dodawałam ani maku , ani dżemu dlatego trudno mi powiedzieć jaki te dodatki wpłyną na smak czy konsystencję . W sumie dżemem można posmarować wierzch ciasta a dopiero potem oblać czekoladą ,a co do maku to dodałabym na początek małą ilość i zobaczyłabym co z tego wyjdzie. Warto testować :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mniam ... obłęd :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi taki malutki czekoladowy :p i dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  3. wspaniałe ciasto, pędzę po marcepan i zabieram się do pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ciasto smakowało tak jak mi :)

      Usuń
  4. Właśnie się ciasteczko piecze ;D
    Moje było bardzo gęste i gdy dodałam do jajek i cukru stopioną czekoladę z masłem i zamieszałam to wyskakiwało dużo bąbelków. Czy to nie zaszkodziło?
    Mam nadzieję, że wyjdzie dobre i chociaż w połowie tak piękne jak na zdjęciu ;D
    Ja planuję zalać je galaretką agrestową ponieważ nie dodałam orzechów ani owoców - nie wiem czy to dobry pomysł ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ciacho smakowało natomiast co do tych bąbelków to bardzo dobrze tak ma być :) gorąco pozdrawiam ps. jak wyszło w połączeniu z galaretką?

      Usuń