- 350g mąki pszennej
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60g otrębów orkiszowych
- 70g cukru brązowego
- 20g cukru waniliowego
- 20g roztopionego masła
- 14 suchych drożdży
- 1 ¼ szklanki ciepłego mleka
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- konfitura/dżem/powidła/marmolada według uznania
- mleko do posmarowania wierzchu pączków
Wykonanie:
- do ciepłego mleka dodajemy suche drożdże oraz 1 łyżkę cukru, mieszamy i czekamy około 5 minut aż drożdże wyrosną
- w między czasie do miski wysypujemy obie mąki, otręby orkiszowe, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, mieszamy
- do suchych składników dodajemy rozczyn drożdżowy i jajka, pod koniec dodajemy roztopione masło, całość wyrabiamy około 8 minut, gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąka miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ do 2 godzin do chwili ,aż ciasto podwoi swoją objętość,
- po wyrośnięciu ciasto zagniatamy jeszcze raz, następnie partiami odrywamy ciasto, wałkujemy na grubości 1-1,3 cm , wycinamy kółka , które odrobinę rozciągamy, a następnie nadziewamy i formujemy pączki,
- przekładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem, pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowe i ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/02/dobry-pieczony-paczek-nie-jest-zy.html
muszę wypróbować koniecznie, kusi mnie, bo to zdrowsza wersja ;)
OdpowiedzUsuń