Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki mleka
- ⅓ szklanki oleju
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 60-80g roztopionego masła
- ½ szklanki cukru ( a użyłam brązowego ale autorka pisze żeby użyć drobnego białego cukru ale to już według uznania)
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
- w jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz szczyptę soli
- w drugim naczyniu mieszamy mleko, olej oraz jajko, łączymy zawartość obu naczyń tylko do połączenia składników
- silikonowe foremki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości, pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowe i ciepłe muffiny zamaczamy w maśle, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-jak-paczki-doughnut-muffins
polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper !
OdpowiedzUsuńPyszności:-)
dziękuję :)
Usuń