niedziela, 9 lutego 2014

DONATY BANANOWO-CYNAMONOWE

Kolejna  propozycja na Tłusty Czwartek,  tym razem polecam donaty bananowo-cynamonowe, gdzie banan gra pierwszą rolę :). Jednak dla mnie mają jeden  mały minus bo smażone są na smalcu ale na szczęście nie wpływa on na smak donatów. Z podanej ilości wychodzi około 12-14 sztuk. Polecam :)


 Składniki:
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 25g kwaśniej śmietany
  • ¼ szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 3 kostki smalcu do smażenia
 Dodatkowo na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka
  • maczek ozdobny



Wykonanie:
  • w jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek, sodę, cukier, cynamon i sól, mieszamy
  • w drugim naczyniu miksujemy pozostałe składniki: śmietanę, miód, jajko, dojrzały banan
  • do suchych składników dodajemy mokre, całość wyrabiamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce  1godzinę
  • schłodzone rozwałkowujemy  na grubość  0,5 cm na blacie posypanym mąką, wycinamy kółka 7 -8 cm  w środku każdego z nich kieliszkiem/nakrętką wycinamy mniejsze kółka
  • donaty smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor
  • usmażone odkładamy na ręczniki papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczu , następnie lukrujemy i gotowe , zamiennie można użyć roztopionej czekolady.




Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/01/Banana-Cinnamon-Doughnts-Bananowo-cynamonowe.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz