Składniki:
- 220g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 25g kwaśniej śmietany
- ¼ szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 duży, dojrzały banan
- 3 kostki smalcu do smażenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
- maczek ozdobny
Wykonanie:
- w jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek, sodę, cukier, cynamon i sól, mieszamy
- w drugim naczyniu miksujemy pozostałe składniki: śmietanę, miód, jajko, dojrzały banan
- do suchych składników dodajemy mokre, całość wyrabiamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce 1godzinę
- schłodzone rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm na blacie posypanym mąką, wycinamy kółka 7 -8 cm w środku każdego z nich kieliszkiem/nakrętką wycinamy mniejsze kółka
- donaty smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor
- usmażone odkładamy na ręczniki papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczu , następnie lukrujemy i gotowe , zamiennie można użyć roztopionej czekolady.
Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/01/Banana-Cinnamon-Doughnts-Bananowo-cynamonowe.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz