środa, 12 lutego 2014

MARCEPANOWO- CZEKOLADOWE MUFFINKI NA WALENTYNKI

Propozycja nie tylko na Walentynki bo tak naprawdę  sprawdzi się idealne na każdą okazję.  Muffiny te  są pyszne , czekoladowe no i ten marcepan,  poezja :) Słodkich Walentynek  :D


Składniki:
  • 100g masy marcepanowej
  • 40g płatków migdałowych
  • 230g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 90g brązowego cukru
  • 80ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 280g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / migdałowego

Dodatkowo:
  • 60g gorzkiej czekolady (może być inna)
  • posypka np. serduszka, perełki itp

Wykonanie:
  • z marcepanu i płatków migdałowych formujemy około 12-15 szt. kulek wielkości orzecha laskowego, mogą być trochę większe ale to już zależy od Was
  • mąkę mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą
  • w drugim naczyniu jajka łączymy z cukrem, olejem, śmietaną oraz ekstraktem waniliowym, mieszamy
  • do mokrych składników dodajemy mieszankę mąki , całość delikatnie łączymy, aż powstanie gładkie ciasto
  • do foremek na  muffinki wkładamy po łyżce ciasta, następie na wierzchu  kładziemy kulki marcepanowo-migdałowe, przykrywamy resztą ciasta tak aby było do ¾ wysokości foremki
  • pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, gotowe studzimy
  • ostudzone muffinki polewamy polewą z roztopionej czekolady, ja użyłam gorzkiej a następnie ozdabiamy kolorową posypką.
  • z podanej ilości wychodzi +/- 14 szt. zależy od foremek które użyjecie.




Źródło: Książka „Babeczki słodkie i pikantne”

4 komentarze:

  1. Ten marcepan ...cudowne muffinki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak ten marcepan ;) gorąco polecam :)

      Usuń
  2. O mniam, z marcepanową niespodzianką musiały smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie będę kłamać były obłędne :)

      Usuń