Składniki:
- 100g masy marcepanowej
- 40g płatków migdałowych
- 230g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 90g brązowego cukru
- 80ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 280g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / migdałowego
Dodatkowo:
- 60g gorzkiej czekolady (może być inna)
- posypka np. serduszka, perełki itp
Wykonanie:
- z marcepanu i płatków migdałowych formujemy około 12-15 szt. kulek wielkości orzecha laskowego, mogą być trochę większe ale to już zależy od Was
- mąkę mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą
- w drugim naczyniu jajka łączymy z cukrem, olejem, śmietaną oraz ekstraktem waniliowym, mieszamy
- do mokrych składników dodajemy mieszankę mąki , całość delikatnie łączymy, aż powstanie gładkie ciasto
- do foremek na muffinki wkładamy po łyżce ciasta, następie na wierzchu kładziemy kulki marcepanowo-migdałowe, przykrywamy resztą ciasta tak aby było do ¾ wysokości foremki
- pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, gotowe studzimy
- ostudzone muffinki polewamy polewą z roztopionej czekolady, ja użyłam gorzkiej a następnie ozdabiamy kolorową posypką.
- z podanej ilości wychodzi +/- 14 szt. zależy od foremek które użyjecie.
Źródło: Książka „Babeczki słodkie i pikantne”
Ten marcepan ...cudowne muffinki.
OdpowiedzUsuńoj tak ten marcepan ;) gorąco polecam :)
UsuńO mniam, z marcepanową niespodzianką musiały smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńnie będę kłamać były obłędne :)
UsuńAleż one są urocze! I na pewno świetnie smakują. Idealny pomysł na słodki prezent, bo przecież jak to sie mówi "przez żołądek do serca" :)
OdpowiedzUsuń