środa, 19 lutego 2014

OPONKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO

Proste i szybkie w wykonaniu oponki z serka homogenizowanego są delikatne i puszyste , a z podanej ilości wychodzi duży talerz, gorąco polecam nie tylko na tłusty czwartek :)

Składniki:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 2  łyżki cukru waniliowego
  • 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
  • ½ kg  mąki pszennej
  •  łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie: 
  •   jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy serek homogenizowany  i mieszamy
  •  na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i solą i zagniatamy ciasto
  •  gotowe rozwałkowujemy na grubość około 3-5mm,  szklanką wycinamy koła a kieliszkiem lub nakrętką  mniejsze otwory 
  •  smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor  (  ważne aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka ponieważ  oponki zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe)  , gotowe układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć  nadmiar tłuszczu,  
  • letnie posypujemy cukrem pudrem




Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/oponki-z-serka-homogenizowanego

15 komentarzy:

  1. Wygladaja przepysznie. Chyba sie skusze:). Pozdrwiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, smak dzieciństwa :)
    Niedawno robiliśmy, ale z twarogiem. Serek homo - fajny pomysł, pewnie są bardziej kremowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie smaki dzieciństwa, w takim razie ja zachęcam do upieczenia oponek na bazie serka homogenizowanego , a ja z ciekawości przetestuję na bazie twarogu :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  3. super przepis,dzisiaj testowaliśmy i oponki wyszły pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Oponeczki wyszly super!Super przepis;)Dzieki.

    OdpowiedzUsuń
  5. proszę o podanie pojemności tych serków

    OdpowiedzUsuń
  6. mam serek z jabłkiem i cynamonem czy wyjda smaczne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej, jeżeli tylko lubisz jego smak to nie widzę problemu jak użyjesz smakowy serek

      Usuń
  7. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie. Chętnie je przygotuję

    OdpowiedzUsuń