- 7g suchych drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 250g mąki pszennej
- 50g drobno posiekanych orzechów laskowych
- 50g roztopionego masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na sos
czekoladowy:
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 50ml mleka
- 200g gorzkiej czekolady ( ja dałam mleczną)
- 50g ciemnego kakao
Śmietankę i mleko zagotowujemy w garnku z podwójnym
dnem, następie ściągamy z gazu i dodajemy połamaną
czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia, na koniec dodajemy ciemne kako, całość dokładnie mieszamy ( z podanej ilości wychodzi duża ilość sosu czekoladowego, zdecydowanie polecam zrobienie go z połowy składników)
Wykonanie:
- drożdże i 1 łyżkę cukru dodajemy do ciepłego mleka, rozcieramy i zostawiamy na około 15-20 minut aż zaczną pracować (rosnąć)
- mąkę, drobno posiekane orzechy i cukier, mieszamy,
- do suchych składników dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy, wyrabiamy ciasto, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy po łyżce mleka, odstawiamy na 1godzinę
- gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około 1-1,3cm, wykrawamy kółka,serca itp , odstawiamy i przykrywamy na 30 minut
- smażymy na złoty kolor w oleju rozgrzanym do max 170ºC, gotowe odsączamy na ręcznikach papierowych
- najlepsze są tego samego dnia podane razem z sosem czekoladowym, pycha :)
Źródło: http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/164052144/orzechowe+p%C4%85czki+z+czekoladowym+sosem/p
pączki i czekolada to podwójna rozkosz :)
OdpowiedzUsuńteż się z tym w pełni zgadzam :D
UsuńAle bajkowe pączki!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń