wtorek, 25 lutego 2014

PĄCZKI ORZECHOWE Z SOSEM CZEKOLADOWYM

Pączki w trochę innym wydaniu bo w wydaniu orzechowym. Zdecydowanie różnią się od tradycyjnych bo  nie są tak puchate i pulchne ale za to mają pyszną chrupkom warstwę, no i ten sos czekoladowy, pycha, z podanej ilości wychodzi około 10-15 sztuk. Gorąco polecam :)

Składniki na pączki:
  • 7g  suchych drożdży
  • 5 łyżek  ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 50g drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 50g  roztopionego masła
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Składniki na sos czekoladowy:
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 50ml mleka
  • 200g gorzkiej czekolady ( ja dałam mleczną)
  • 50g  ciemnego kakao
Śmietankę i mleko zagotowujemy w garnku z podwójnym dnem,  następie  ściągamy z gazu i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do  jej rozpuszczenia,  na koniec dodajemy  ciemne kako, całość  dokładnie mieszamy ( z podanej ilości wychodzi duża ilość sosu czekoladowego, zdecydowanie polecam zrobienie go z  połowy składników)


Wykonanie:
  • drożdże i 1 łyżkę cukru  dodajemy do ciepłego mleka, rozcieramy i zostawiamy na około 15-20 minut aż zaczną pracować (rosnąć)
  • mąkę, drobno posiekane orzechy i cukier, mieszamy,
  • do suchych składników dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy, wyrabiamy ciasto, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy po łyżce mleka, odstawiamy na 1godzinę
  • gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około 1-1,3cm, wykrawamy  kółka,serca itp , odstawiamy i przykrywamy   na 30 minut
  • smażymy na złoty kolor w oleju rozgrzanym do max 170ºC, gotowe odsączamy na ręcznikach papierowych
  • najlepsze są tego samego dnia podane razem z sosem czekoladowym, pycha :)



Źródło: http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/164052144/orzechowe+p%C4%85czki+z+czekoladowym+sosem/p

4 komentarze: