Składniki:
- 85g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 450ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 500g mąki pszennej
- 1 białko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- płynny miód
- sezam, cynamon, czy siekane orzechy ilość według uznania
Wykonanie:
- drożdże rozkruszamy , dodajemy oliwę , łyżkę cukru oraz ciepłe mleko, mieszamy do rozpuszczenia
- mąkę mieszamy z cukrem i solą następnie dodajemy mieszankę do drożdży, całość mieszamy aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto które ma mieć konsystencję gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ do podwojenia objętości
- białko ubijamy na sztywno, dodajemy je do wyrośniętego ciasta, całość mieszamy
- olej rozgrzewamy max do 175ºC , łyżką a najlepiej dwoma formujemy kulki ( przyznaje tu miałam mały problem bo ciasto nie chciało odchodzić od łyżki ale już wiem, że warto łyżkę zamoczyć w oleju, ponoć pomaga ) i wrzucamy je do gorącego oleju, smażymy na złoty kolor, gotowe odsączamy na papierowych ręcznikach
- ciepłe polewamy płynnym miodem i posypujemy sezamem i cynamonem.
Źródło: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2010/02/loukoumades-czyli-paczki-po-grecku.html
bardzo zaciekawił mnie ten sezam, faktycznie, jak dla nas jest to orientalne ;)
OdpowiedzUsuńsezam i miód dają są przysłowiową kropką nad i :) tworząc idealną ucztę :) polecam :)
UsuńA
OdpowiedzUsuń