poniedziałek, 24 lutego 2014

PĄCZKI PO GRECKU LOUKOUMADES

Bardzo byłam ciekawa ich smaku i powiem Wam, że naprawdę warte są  usmażenia tym bardziej, że  z  tego co doczytałam są" jednymi z najbardziej poszukiwanych greckich „towarów ulicznych” ". Pączki są pulchne, ładnie wyrastają, świetnie smakują z miodem ,sezamem i cynamonem, a z podanej ilości wychodzi duża micha, ciekawa alternatywa  dla naszych polskich tradycyjnych pączków, gorąco polecam :)


Składniki:
  • 85g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 450ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Dodatkowo:
  • płynny miód
  • sezam, cynamon, czy  siekane orzechy ilość według uznania

Wykonanie:
  • drożdże rozkruszamy , dodajemy oliwę , łyżkę cukru oraz ciepłe mleko, mieszamy do rozpuszczenia
  • mąkę mieszamy z cukrem i solą następnie dodajemy mieszankę do drożdży, całość mieszamy aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto które ma mieć konsystencję  gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ do podwojenia objętości
  • białko ubijamy na sztywno, dodajemy je do wyrośniętego ciasta, całość mieszamy
  • olej rozgrzewamy max do 175ºC , łyżką a najlepiej dwoma formujemy kulki ( przyznaje tu miałam mały problem bo ciasto nie chciało odchodzić od łyżki ale już wiem, że warto łyżkę zamoczyć w oleju, ponoć pomaga ) i wrzucamy je do gorącego oleju, smażymy na złoty kolor, gotowe odsączamy na papierowych ręcznikach
  • ciepłe polewamy płynnym miodem i posypujemy sezamem  i cynamonem.





Źródło: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2010/02/loukoumades-czyli-paczki-po-grecku.html

3 komentarze:

  1. bardzo zaciekawił mnie ten sezam, faktycznie, jak dla nas jest to orientalne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sezam i miód dają są przysłowiową kropką nad i :) tworząc idealną ucztę :) polecam :)

      Usuń