Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki mąki żytniej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki stewii ( ja dodałam brązowy cukier puder 3 łyżki)
- 1 żółtko
- 130g jogurtu naturalnego 0%
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli mąki, proszku, cukru, żółtka i jogurtu zagniatamy gładkie ciasto, wyrabiamy je około 10 minut, uderzając raz po raz pięścią lub tłuczkiem , gotowe wkładamy do lodówki na 30 minut
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko najlepiej na podkładce silikonowej bo wtedy ciasto nie przywiera, kroimy w prostokąty około 8x3 cm, w każdym z nich robimy na środku podłużną dziurę przez którą przewlekamy krótszy brzeg faworka
- gotowe układamy na papierze do pieczenia, pieczemy około 12- 15 minut na złoty kolor w 170ºC
- świetnie smakują z roztopiona gorzką czekoladą :)
Źródło: http://ugotowane-z-pasja.blogspot.com/2013/02/penoziarniste-pieczone-faworki-bez.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz