Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- cukier puder około 1 szklanki
- mleko +/- 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- kokos do posypania ciasta
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną masę, następnie dodajemy po kolei jajka nie przerywając miksowania
- do masy dodajemy pozostałe składnik tj. mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz mleko kokosowe i kokos, całość dokładnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach
- ciasto przekładamy do formy moja 21x27cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia
- pieczemy około 60 minut +/- w 160-170ºC do suchego patyczka
- zimne ciasto lukrujemy , a następnie posypujemy kokosem i gotowe:)
Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/06/Lekkie-ciasto-z-mleczkiem-kokosowym.html
U mnie ostatnio też kokosowo ;) Zapraszam http://chocofields.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńhi hi kokosowy zawrót głowy :) dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńAh kokos... I nic wiecej do szczescia nie potrzebuje:)
OdpowiedzUsuńhi hi koko rządzi ;P
UsuńCiasto nie wyrosło zakalec może za słabą temperatura
OdpowiedzUsuńoj szkoda hmm, a może jajka i masło użyłaś bezpośrednio z lodówki lub faktycznie była za słaba temperatura albo za szybko wyciągałaś ciasto z piekarnika
UsuńCiasto wyszło bardzo tłuste. Może zamiast mleczka kokosowego lepiej użyć mleka kokosowego w dużym kartonie np. z Alpro
OdpowiedzUsuń