środa, 5 marca 2014

CIASTO KOKOSOWE Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Ciasto z serii  szybkie, łatwe i pyszne, a co najważniejsze delikatne i kokosowe, gorąco polecam nie tylko wielbicielom kokosu :)
 

Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego 
Dodatkowo:
  • cukier puder około 1 szklanki
  • mleko +/- 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • kokos do posypania ciasta
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą czyli cukier puder, mleko oraz sok cytrynowy aż uzyskamy lukier ,który  nie będzie zbyt gęsty.


Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną masę,  następnie dodajemy po  kolei jajka nie przerywając miksowania
  • do masy dodajemy  pozostałe składnik  tj. mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia i sodą oraz mleko kokosowe i kokos, całość dokładnie  mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach
  • ciasto przekładamy do formy moja 21x27cm,  wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia
  • pieczemy około 60 minut +/- w 160-170ºC do suchego patyczka
  • zimne ciasto lukrujemy , a następnie posypujemy kokosem i gotowe:)

 
Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/06/Lekkie-ciasto-z-mleczkiem-kokosowym.html

6 komentarzy:

  1. U mnie ostatnio też kokosowo ;) Zapraszam http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi kokosowy zawrót głowy :) dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ah kokos... I nic wiecej do szczescia nie potrzebuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto nie wyrosło zakalec może za słabą temperatura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj szkoda hmm, a może jajka i masło użyłaś bezpośrednio z lodówki lub faktycznie była za słaba temperatura albo za szybko wyciągałaś ciasto z piekarnika

      Usuń