Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki ciemnego kakao
- 2 szklanki cukru ( ja dałam mniej1 ¾ szklanki)
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ¾ szklanki oleju
- 2 łyżki octu
Dodatkowo
- dowolne owoce ja użyła ananasa z puszki
- 2 łyżki brązowego grubego cukru
Wykonanie:
- w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, kakao, cukier, sodę i sól
- w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli wodę, kawę, ekstrakt waniliowy, olej oraz ocet
- zawartości obu naczyń mieszamy ze sobą, ciasto przekładamy do formy ( np. tortownica 23cm lub forma 21x27cm ) wyłożonej papierem do pieczenia , na wierzchu układamy owoce i posypujemy brązowym cukrem
- pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2012/06/niesamowite-ciasto-z-octem/
Pieczę podobne i to najlepsze ciasto jakie znam :)
OdpowiedzUsuńteż mnie kupiło smakiem i łatwością :) gorąco pozdrawiam :D
Usuń