Składniki ciasto:
- 120g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na polewę
czekoladową:
- ¾ szklanki wody
- 1 łyżeczka masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- około 1 ½ szklanki wiórków kokosowych
Do rondla dodajemy wodę, masło , podgrzewamy
gdy składniki się ze sobą połączą, ściągamy z gazu i dodajemy cukier puder,kakao oraz esencji wanilii, całość dokładnie mieszamy aż uzyskamy gładką polewę
czekoladową.
Wykonanie:
- masło, cukier oraz esencję waniliową ucieramy mikserem na jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka nie przerywając miksowania
- do masy stopniowo dodajemy na przemiennie mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, miksujemy aż uzyskamy gładkie ciasto, przekładamy je do formy lub tortownicy ( 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 35 minut do suchego patyczka w 180ºC
- gotowe studzimy na kratce, zimne ciasto kroimy na małe prostokąty lub kwadraty to już według uznania, następnie , każdy kawałek zanurzamy w polewie czekoladowej(świetnie sprawdza się tu wykałaczka), warto odczekać chwilę aby nadmiar polewy spłynął , następnie kostki obtaczamy w wiórkach kokosowych, gotowe odstawiamy , najlepsze są po 30minutach.
Źródło: Książka E.Bailey „Czekolada”
Też wiele razy jadłam tę kostkę (jest przepyszna) i już dłuższy czas myślałam o zrobieniu jej samemu. Może w końcu spróbuję : )
OdpowiedzUsuńgorąco zachęcam :)
Usuńwygląda naprawdędobrze! z chęcią sięgnełabym ręką po nie ;)
OdpowiedzUsuńnie tylko dobrze wygląda ale jeszcze lepiej smakuje :)
UsuńUwielbiam wszystko co z kokosem więc kokosanki zawsze mnie uszczęśliwiają :)) Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award:) Szczegóły -> http://kolorowepapilotki.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html :)
OdpowiedzUsuńtak kokos jest najlepszy zawsze i pod każdą postacią :D dziękuję za nominację :) postaram się w najbliższym czasie odpowiedzieć na pytania :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńTaaak... "kokosanki" mojej Mamy :) Smaki dzieciństwa. Nawet nie wiedziałam, że pochodzą z Australii :D
OdpowiedzUsuńhe he dla mnie to też ciekawostka bo kostkę jadłam nie raz nie wiedząc jakie ma korzenie :)
UsuńA ja do ciasta dodaję miód.A i u mnie to ciasto nazywa się Kudłacz
OdpowiedzUsuńo na pewno też wypróbuję połączenie z miodem, mniam :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńto jest genialne <3
Usuń:) :) :)
UsuńWłaśnie zrobiłam. Wyszło przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę że smakowało :)
UsuńPrzepysznie wyglądają. Jadłam je nie raz, ale nie wiedziałam że pochodzą z Australii.
OdpowiedzUsuństone island
OdpowiedzUsuńlebron shoes
supreme clothing
bape clothing
supreme clothing
nike lebron 16
nike off white
yeezy boost 350 v2
kyrie shoes
yeezy