niedziela, 23 marca 2014

CIASTO ORKISZOWO - JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto to bardzo przypadło mi do gustu, jest proste, pyszne, wilgotne, nie zbite, bazuje na mące orkiszowej i płatkach owsianych, a całość wieńczą owoce,   pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego ciasta z owocami. Gorąco polecam :)

 
Składniki:
  • 300g mąki orkiszowej
  • 150g płatków owsianych
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru brązowego lub ksylitom
  • 3 jajka
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 500ml jogurtu owocowego 0% np. brzoskwiniowego
  • 250-300g brzoskwiń z puszki

Wykonanie:
  • przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz brązowy cukier mieszamy ze sobą
  • do suchych składników dodajemy pozostałe czyli rozbełtane jajka, olej oraz jogurt, całość dokładnie mieszamy
  • dno tortownicy ( 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem, przekładamy cisto, na wierzchu układamy pokrojone i osuszone kawałki brzoskwiń, pieczemy  około 60-70minut w temperaturze 180ºC ( ciasto sprawdzamy patyczkiem w środku powinno być delikatnie wilgotne ale patyczek nie może być oblepiony surowym ciastem)




Źródło: http://deserektv.pl/dietetyczne-ciasto-jogurtowe/

8 komentarzy:

  1. aż zatęskniłam za smakiem naszych brzoskwiń :) póki co możemy cieszyć się tylko tymi z puszki, ale jeszcze trochę i takie ciasta będą na porządku dziennym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach , aż się też rozmarzyłam :) świeże i soczyste owoce mniam :)

      Usuń
  2. Cudnie wygląda, tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne fotki ! ;) aż chce się zabrać kawałek ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy make orkiszową można zastąpić mąką z pełnego ziarna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie jak najbardziej można mąkę orkiszową zamienić na mąkę z pełnego ziarna, pozdrawiam

      Usuń