piątek, 18 kwietnia 2014

BABKA DROŻDŻOWA SZAFRANOWA

I jeszcze jedna drożdżowa babka  w propozycjach wielkanocnych, tym razem z dodatkiem szafranu. Babka jest delikatna, puszysta, wilgotna i cudnie wyrasta przypomina babki włoskie, gorąco polecam :)

  
Składniki:
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • ⅓ szklanki ciepłego mleka
  • 1 ½ szklanka mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 100g roztopionego masła
  • szczypta szafranu ( 2-3 pokruszone nitki szafranu)
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka wódki
  • 50g rodzynek namoczonych w rumie ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej)

Wykonanie:

  • zaczynamy od przygotowania rozczynu, drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe mleko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut
  • w między czasie nitki szafranu kruszymy i zalewamy 1 łyżką wody i wódki, przykrywamy i odstawiamy
  •  żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na biało
  •  do miski wsypujemy mąkę , dodajemy ubite żółtka  oraz  rozczyn drożdżowy, całość miksujemy około 10-15minut , wygodniej miksować niż wyrabiać ręcznie gdyż ciasto jest luźne. Pod koniec miksowania (wyrabiania) dodajemy stopione masło oraz szafran wraz z zalewą, całość dalej miksujemy , na koniec dodajemy  oprószone w mące rodzynki, mieszamy
  • cisto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy z kominem ( około 1 ½ litra) przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość, potrwa to około 1 ½ godziny
  •  pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC na złoty kolor
  • gotową babkę studzimy i dopiero zimną polewamy lukrem np. cytrynowym, lub posypujemy cukrem pudrem ale to już według uznania .



   


Źródło:  http://www.ciasta.net/babka-szafranowa.php

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz