Składniki:
- 30g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- ⅓ szklanki ciepłego mleka
- 1 ½ szklanka mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 100g roztopionego masła
- szczypta szafranu ( 2-3 pokruszone nitki szafranu)
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka wódki
- 50g rodzynek namoczonych w rumie ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej)
Wykonanie:
- zaczynamy od przygotowania rozczynu, drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe mleko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut
- w między czasie nitki szafranu kruszymy i zalewamy 1 łyżką wody i wódki, przykrywamy i odstawiamy
- żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na biało
- do miski wsypujemy mąkę , dodajemy ubite żółtka oraz rozczyn drożdżowy, całość miksujemy około 10-15minut , wygodniej miksować niż wyrabiać ręcznie gdyż ciasto jest luźne. Pod koniec miksowania (wyrabiania) dodajemy stopione masło oraz szafran wraz z zalewą, całość dalej miksujemy , na koniec dodajemy oprószone w mące rodzynki, mieszamy
- cisto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy z kominem ( około 1 ½ litra) przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość, potrwa to około 1 ½ godziny
- pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC na złoty kolor
- gotową babkę studzimy i dopiero zimną polewamy lukrem np. cytrynowym, lub posypujemy cukrem pudrem ale to już według uznania .
Źródło: http://www.ciasta.net/babka-szafranowa.php
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz