sobota, 19 kwietnia 2014

MAZUREK ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWY

Pyszny  idealny mazurek którego ciasto zostało wzbogacone o gotowane żółtka dzięki czemu jest delikatny, miękki i kruchy no i wierzch , powidła śliwkowe z polewą z gorzkiej czekolady czysta poezja, zachęcam i polecam :)

ŻYCZĘ WSZYSTKIM  RADOSNYCH, RODZINNYCH I SŁODKICH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka gotowane
  • 1 białko 

Dodatkowo:

  • około 200 ml powideł śliwkowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 70ml kremówki

Śmietankę kremówkę podgrzewamy i w ciepłej rozpuszczamy gorzką czekoladę ,studzimy



Wykonanie:

  • ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, cukru pudru, masła, ekstraktu wanilii oraz przeciśniętych przez praskę ugotowanych  na twardo żółtek zagniatamy gładkie  ciasto,
  • gotowe schładzamy w lodówce 60minut
  • ¼ część ciasta odkrawamy i odstawiamy, z reszty ciasta formujemy  spód  np. w kształcie  jajka , następnie z wcześniej odkrojonego ciasta formujemy  wałeczki które układamy na brzegu spodu lekko dociskając je do ciasta, spód dziurkujemy widelcem, całość smarujemy białkiem
  • pieczemy około 25 minut  na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowe ciasto studzimy ( uwaga jest bardzo delikatne)
  • na podpieczony spód wykładamy powidła śliwkowe i polewamy je roztopioną czekoladą, można je dodatkowo ozdobić np. suszoną śliwką czy innym suszonymi owocami ale dla mnie jest idealne w takiej  czystej postaci bez dodatków.




Inspiracja: Gazetka „Przepisy czytelników” Nr 3/2014

2 komentarze:

  1. Ślinka mi cieknie. Zjadłabym. W tym roku nie dałam rady z mazurkiem ;/

    Zapraszam na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w ostatnie sekundzie wyrobiłam się z mazurkami uffff :) dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń