ŻYCZĘ WSZYSTKIM RADOSNYCH, RODZINNYCH I SŁODKICH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- ½ szklanki cukru pudru
- 200g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka gotowane
- 1 białko
Dodatkowo:
- około 200 ml powideł śliwkowych
- 100g gorzkiej czekolady
- 70ml kremówki
Śmietankę
kremówkę podgrzewamy i w ciepłej rozpuszczamy gorzką czekoladę ,studzimy
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, cukru pudru, masła, ekstraktu wanilii oraz przeciśniętych przez praskę ugotowanych na twardo żółtek zagniatamy gładkie ciasto,
- gotowe schładzamy w lodówce 60minut
- ¼ część ciasta odkrawamy i odstawiamy, z reszty ciasta formujemy spód np. w kształcie jajka , następnie z wcześniej odkrojonego ciasta formujemy wałeczki które układamy na brzegu spodu lekko dociskając je do ciasta, spód dziurkujemy widelcem, całość smarujemy białkiem
- pieczemy około 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowe ciasto studzimy ( uwaga jest bardzo delikatne)
- na podpieczony spód wykładamy powidła śliwkowe i polewamy je roztopioną czekoladą, można je dodatkowo ozdobić np. suszoną śliwką czy innym suszonymi owocami ale dla mnie jest idealne w takiej czystej postaci bez dodatków.
Inspiracja:
Gazetka „Przepisy czytelników” Nr 3/2014
Ślinka mi cieknie. Zjadłabym. W tym roku nie dałam rady z mazurkiem ;/
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html
ja w ostatnie sekundzie wyrobiłam się z mazurkami uffff :) dziękuję za zaproszenie :)
Usuń