piątek, 11 kwietnia 2014

BABKA NADZIEWANA GRUSZKAMI I ORZECHAMI Z POLEWĄ KARMELOWĄ

Aromatyczna babka z pysznym gruszkowo orzechowym nadzieniem z polewą karmelową.  
Gorąco polecam :)


Składniki na babkę:
  • 180g masła
  • 150g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 375g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100ml soku pomarańczowego 
Składki na nadzienie:
  • 1 duża gruszka lub 2 małe
  • 110 g jasnego brązowego cukru
  • 70g posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cynamonu 
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy brązowy cukier, orzechy, mąkę, cynamon oraz rozpuszczone masło, całość mieszamy.

Składniki na polewę karmelową:
  • 100g cukru
  • 150ml śmietanki kremówki
  • ziarenka z  ½ laski wanilii
  • szczypta soli 
Cukier topimy w rondlu najlepiej z grubym dnem, uważając aby się nie przypalił, gdy nabierze już złotego koloru , powolutku dolewamy śmietanę wymieszaną z ziarenkami wanilii oraz solą, całość mieszamy tak długo aż karmel zacznie gęstnieć i gotowe

 
Wykonanie babki:
  • masło ucieramy z cukrem na jasną masę, następie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując
  • do masy  jajecznej dodajemy  ekstrakt waniliowy oraz na przemiennie sok pomarańczowy i   wymieszany suche składniki(mąkę proszek, sodę i sól), miksujemy aż uzyskamy gładkie i gęstawe ciasto
  • połowę ciasta przekładamy do formy z kominkiem, na środek wykładamy nadzienie gruszkowo-orzechowe i przykrywamy je resztą ciasta, pieczemy około 45-50 minut  w piekarniku nagrzanym do 175ºC
  • gotową babkę studzimy, zimną polewamy polewą karmelową i gotowe można zajadać.





Źródło:  http://www.maniawypiekania.pl/2013/10/babka-z-nadzieniem-gruszkowo-orzechowym.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz