Gorąco polecam :)
Składniki na babkę:
- 180g masła
- 150g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- 375g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100ml soku pomarańczowego
Składki na nadzienie:
- 1 duża gruszka lub 2 małe
- 110 g jasnego brązowego cukru
- 70g posiekanych orzechów włoskich
- 5 łyżek roztopionego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżeczki cynamonu
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy brązowy cukier,
orzechy, mąkę, cynamon oraz rozpuszczone masło, całość mieszamy.
Składniki na polewę
karmelową:
- 100g cukru
- 150ml śmietanki kremówki
- ziarenka z ½ laski wanilii
- szczypta soli
Cukier topimy w rondlu najlepiej z grubym dnem, uważając aby
się nie przypalił, gdy nabierze już złotego koloru , powolutku dolewamy
śmietanę wymieszaną z ziarenkami wanilii oraz solą, całość mieszamy tak długo
aż karmel zacznie gęstnieć i gotowe
Wykonanie babki:
- masło ucieramy z cukrem na jasną masę, następie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując
- do masy jajecznej dodajemy ekstrakt waniliowy oraz na przemiennie sok pomarańczowy i wymieszany suche składniki(mąkę proszek, sodę i sól), miksujemy aż uzyskamy gładkie i gęstawe ciasto
- połowę ciasta przekładamy do formy z kominkiem, na środek wykładamy nadzienie gruszkowo-orzechowe i przykrywamy je resztą ciasta, pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC
- gotową babkę studzimy, zimną polewamy polewą karmelową i gotowe można zajadać.
Źródło: http://www.maniawypiekania.pl/2013/10/babka-z-nadzieniem-gruszkowo-orzechowym.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz