Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125g miękkiego masła
- ¾ do 1 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 szklanka jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
- mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól mieszamy razem i odstawiamy
- masło oraz cukier ubijamy na jasną masę, dodajemy po kolei jajka oraz ekstrakt wanilii
- następnie dodajemy na przemiennie mieszankę mąki oraz jogurt, miksujemy do połączenia składników
- ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wyspanej np. bułką tartą lub kaszą manną
- pieczemy około 50minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170ºC ( choć autor wskazuje użycie temperatury 150 ºC )
- gotową babkę studzimy można oczywiście posypać ją cukrem pudrem lub polać roztopioną czekolad.
Źródło: http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/03/Babka-czekoladowa-na-jogurcie.html
dobra babka nie jest zła :)
OdpowiedzUsuńświęte słowa :)
Usuń