Składniki na ptysie:
- 100g masła
- 250ml wody
- szczypta soli
- 200g mąki pszennej
- 5 jajek
Składniki na
nadzienie:
- 500ml śmietanki kremówki
- ziarenek z ½ laski wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- śmietan fix ( można dodać ale nie jest to konieczność)
- cukier puder do posypania gotowych ptysi
Wykonanie:
- masło, wodę i sól dodajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
- następnie zmniejszamy temperaturę i szybikiem ruchem dodajemy mąkę , energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto które będzie odchodziło od brzegów garnka, gotowe odstawiamy na 10 minut do przestudzenia
- do przestudzonego ciasta dodajemy po kolei jajka nie przerywają miksowania , ciasto powinno być miękkie o jednolitej konsystencji
- na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki niewielkie ptysie, zachowując spore odstępy gdyż w czasie pieczenia znacznie urosną
- pieczemy je około 20 minut w temperaturze 200ºC, ważne nie wolno otwierać piekarnika przed upływem 15 minut bo ptysie opadną
- gotowe studzimy,
- zimne nadziewamy kremem z bitej śmietany, ja użyłam rękawa cukierniczego z podłużną końcówką, ale można też je przeciąć na pół i napełnić bitą śmietaną, gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://www.wielkiezarcie.com/recipe10812.html
I kolejny przepis z Twojego bloga zrealizowany :) Ptysie pyszne. Rozeszły się w mig. I do tego mega proste w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuń