Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 250g masła miękkiego
- 1 ½ szklanki brązowego cukru
- 4 dużej jajka
- 2-3 jabłka drobno pokrojone
Wykonanie:
- mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i odstawiamy
- miękkie masło i cukier ucieramy na kremową masę
- wbijamy jajka po kolei, nie przerywając miksowania
- miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy mieszankę suchy składników, a na koniec dodajemy jabłka, delikatnie jeszcze raz całość miksujemy
- ciasto przekładamy do formy z kominem ( około 25cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
- pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: Książka C.Bardi „ Ciasta”
Zdjęcia piękne i bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) gorąco pozdrawiam :)
Usuń