wtorek, 15 kwietnia 2014

BABKA Z JABŁKAMI CYNAMONEM I IMBIREM

Pyszna aromatyczna babka gdzie imbir i cynamon idealnie łączy się z jabłkiem, babka bardzo ładnie wyrasta, jest wilgotna i cudnie pachnie, nie wiem co było lepsze zapach czy smak , pycha :)  gorąco polecam:)


 Składniki:
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 250g masła miękkiego
  • 1 ½ szklanki brązowego cukru
  • 4 dużej jajka
  • 2-3 jabłka drobno pokrojone
Wykonanie:
  • mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i odstawiamy
  • miękkie masło i cukier ucieramy na kremową masę
  • wbijamy jajka po kolei, nie przerywając miksowania
  • miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy mieszankę suchy składników, a na koniec dodajemy jabłka, delikatnie jeszcze raz całość miksujemy
  • ciasto przekładamy do formy z kominem ( około 25cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
  • pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.






Źródło: Książka C.Bardi „ Ciasta”

2 komentarze: