Składniki:
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
- 2 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 230g masła w temperaturze pokojowej
- 1 ½ szklanki cukru ( ja dodałam mniej)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania babki
Wykonanie:
- do mleka (o temperaturze pokojowej) dodajemy szafran, mieszamy i odstawiamy
- mąkę, proszek i sól mieszamy, odstawiamy
- w drugim naczyniu, miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, następnie nie przerywając miksowania dodajemy po kolei jajka ,a na koniec ekstrakt waniliowy, mieszamy
- do masy dodajemy teraz na przemiennie mieszankę mąki i mleko z szafranem, kończymy na mące, całość dokładnie miksujemy na gładkie ciasto
- ciasto przekładamy do formy z kominkiem ( ja użyłam tortownicy 26cm z kominem) , wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ,do suchego patyczka.
Źródło: http://nadrugimkonculiny.blogspot.com/2011/05/babka-szafranowa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz