Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki rodzynek
- ⅓ szklanki wiórków kokosowych
- ⅓ szklanki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ⅓ łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki startej marchewki (300g)
Polewa:
- 2 szklanki cukru pudru
- 60g masła w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki mleka
- ⅓ szklanki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Aby uzyskać polewę ,wszystkie składniki czyli cukier puder, masło, mleko, kakao
oraz ekstrakt wanilii ucieramy na gładka masę i gotowe, rozsmarowujemy ją na zimnym cieście, polewa nie należy do płynnych
Wykonanie:
- w jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawiamy
- czekoladę rozpuszczamy np. w kuchence mikrofalowej, odstawiamy do ostudzenia
- w drugim naczyniu jajka, cukier oraz olej ubijamy na kremową masę, następnie dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do formy ( 33x23) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowe studzimy, zimne ciasto smarujemy polewą
Źródło: Książka E.Bailey „
Czekolada”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz