środa, 30 kwietnia 2014

CIASTO CZEKOLADOWO-MARCHEWKOWE

Pyszne i aromatyczne ciasto czekoladowo marchewkowe z dodatkiem orzechów, rodzynek, koksu i  imbiru  dla mnie rewelacja  , gorąco polecam :)

Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki  posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki rodzynek
  • ⅓ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ⅓ łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki startej marchewki (300g) 
Polewa:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 60g masła w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Aby uzyskać polewę ,wszystkie składniki czyli cukier puder, masło, mleko, kakao oraz ekstrakt wanilii ucieramy na gładka masę i gotowe, rozsmarowujemy ją na zimnym cieście,  polewa nie  należy do płynnych


Wykonanie:
  • w jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę  i sól, odstawiamy
  • czekoladę rozpuszczamy np. w  kuchence mikrofalowej, odstawiamy do ostudzenia
  • w drugim naczyniu jajka, cukier oraz olej ubijamy na kremową masę, następnie dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do formy ( 33x23) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut w  piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotowe studzimy, zimne ciasto smarujemy polewą



Źródło: Książka  E.Bailey „ Czekolada”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz