Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150g margaryny
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 250g maku (sparzonego i zmielonego)
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka (osobno żółtka, osobo białka)
- aromat migdałowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
Masa orzechowa:
- 350g orzechów włoskich
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki mleka
- 2 białka
Masa serowa:
- 500g sera białego
- 200g masła
- 6 jajek (osobno żółtka, osobo białka)
- 400g cukru pudru
- 100g rodzynek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Ciasto:
- żółtka ucieramy z cukrem na jasną kremową masę
- do przesianej mąki z proszkiem dodajemy margarynę, siekamy ją nożem, następnie dodajemy ubite żółtka oraz śmietanę , całość wyrabiam na gładkie ciasto, gdyby się bardzo kleiło podsypujemy cisto mocniej mąką,
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy
Masa makowa :
- żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy je do zmielonego maku razem z pozostałymi składnikami czyli masłem, miodem i aromatem, całość ucieramy,
- białka ubijajmy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy je do masy makowej, delikatnie mieszając, gotowe odstawiamy
Masa orzechowa:
- mleko podgrzewamy razem z masłem i cukrem, wrzącą mieszanką zalewamy zmielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia
- ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli
- do zimnej mieszanki orzechowej dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie ze sobą łączymy, odstawiamy
Masa serowa:
- masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami
- do masy dodajemy zmielony biały ser, mąkę oraz budyń, ucieramy, dodajemy rodzynki
- na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli , całość delikatnie mieszamy.
Wykonanie całości:
- na blachę ( sugestia Ewy W 40x24cm ja użyłam mniejszej formy) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarą, nakładamy pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej i tak nakładamy kolejne pasy mas ( wychodzi 4-5 pasków), całość przykrywamy masą serową. Pieczemy 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180ºC
wow! ale narobiłaś mi smaka!:) koniecznie muszę wypróbować jak pojawią się orzechy w ogrodzie:) w ogóle bardzo podoba mi się Twój blog, no i wypieki są takie apetyczne...:) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :) :) :) a ciacho polecam z całego serca :) gorąco pozdrawiam Kasia
Usuń