Składniki:
- 130g mąki pszennej
- 60g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego( ja użyłam2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
- 75g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
- opakowanie orzechów mix ja użyłam około 1 ½ szklanki
- 150g miodu
- 50ml soku pomarańczowego
Na patelnię wysypujemy lekko posiekane orzechy, podprażamy
je , następnie dodajemy miód i sok
pomarańczowy, całość mieszamy tak długo , aż sok częściowo odparuje ,a orzechy pokryje karmel.
- ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek oraz soli zagniatamy gładkie ciasto, następnie schładzamy je w lodówce około 60minut (można dłużej)
- schłodzone rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy koła, ( cisto dosyć się klei ale podsypanie blatu mąką i obsypanie wałka pomogło) którymi wylepiamy foremkami do babeczek , wcześniej wysmarowanymi masłem i wysypane mąką ,
- wylepione foremki wypełniamy gorącym nadzieniem orzechowym, pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC, uwaga żeby się nie przypaliły.
Źródło: Broszura Lidl’a
Tych babeczek wieczność nie jadłam :-) trzeba odświeżyć smak ;-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuń