czwartek, 24 kwietnia 2014

BABECZKI ORZECHOWE

Proste ,efektowne i  pyszne babeczki pełne   nadzienia orzechowego. Z podanej ilości wychodzi +/- 13 szt. Gorąco polecam :)


Składniki:
  • 130g mąki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego( ja użyłam2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
  • 75g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
  • opakowanie orzechów mix ja użyłam około 1 ½ szklanki
  • 150g miodu
  • 50ml soku pomarańczowego
Na patelnię wysypujemy lekko posiekane orzechy, podprażamy je ,  następnie dodajemy  miód i sok pomarańczowy, całość mieszamy  tak długo , aż sok częściowo odparuje ,a orzechy pokryje karmel.



Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek oraz soli zagniatamy gładkie ciasto, następnie schładzamy je w lodówce około 60minut (można dłużej)
  • schłodzone rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy koła, ( cisto dosyć się klei ale podsypanie blatu mąką i obsypanie wałka pomogło) którymi wylepiamy foremkami do babeczek  , wcześniej wysmarowanymi masłem i wysypane mąką ,
  • wylepione foremki wypełniamy gorącym  nadzieniem orzechowym, pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC, uwaga żeby się nie przypaliły.




Źródło: Broszura Lidl’a

2 komentarze: