czwartek, 17 kwietnia 2014

KEKS

Przepis ten gości u mnie w domu już od dawna i jest idealny , pyszny , miękki i  pełny suszonych owoców, gorąco polecam :)


   Składniki:
  • 100g sułtanek
  • 75g koryntek
  • 150ml ciemnego rumu
  • 210g miękkiego masła
  • 150g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 15g proszku do pieczenia
  • 65g suszonych moreli
  • 65g suszonej papai
  • 125g żurawiny  lub ulubionych innych suszonych owoców

Wykonanie:
  • dzień wcześniej zalewamy rodzynki rumem
  • masło ucieramy z cukrem na jasny krem, następnie dodajemy jajka po kolei miksując po każdym dodaniu, do połączenia składników
  • do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy następnie dodajemy posiekane suszone owoce oraz namoczone rodzynki wraz z rumem, całość dokładnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do keksówki ( 28cm/30cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
  • pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 160ºC, następnie podwyższamy temperaturę do 175 ºC i pieczemy jeszcze 35-40 minut
  • gotowy keks studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/keks-angielski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz