Składniki:
- 100g sułtanek
- 75g koryntek
- 150ml ciemnego rumu
- 210g miękkiego masła
- 150g drobnego cukru
- 4 jajka
- 300g mąki pszennej
- 15g proszku do pieczenia
- 65g suszonych moreli
- 65g suszonej papai
- 125g żurawiny lub ulubionych innych suszonych owoców
Wykonanie:
- dzień wcześniej zalewamy rodzynki rumem
- masło ucieramy z cukrem na jasny krem, następnie dodajemy jajka po kolei miksując po każdym dodaniu, do połączenia składników
- do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy następnie dodajemy posiekane suszone owoce oraz namoczone rodzynki wraz z rumem, całość dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy do keksówki ( 28cm/30cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
- pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 160ºC, następnie podwyższamy temperaturę do 175 ºC i pieczemy jeszcze 35-40 minut
- gotowy keks studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/keks-angielski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz