środa, 9 kwietnia 2014

MAŁE PTYSIE Z NADZIENIEM WANILIOWO-ŚMIETANOWYM

I jak tu nie kochać ptysi, mała przyjemność która   idealnie pasują na każda okazję, lekkie ptysiowe ciasto i śmietanowo waniliowy krem, pycha :D Z podanej ilości wychodzi spora micha małych ptysi, gorąco polecam:)


Składniki na ptysie:
  • 100g masła
  • 250ml wody
  • szczypta soli
  • 200g mąki pszennej
  • 5 jajek

Składniki na nadzienie:
  • 500ml śmietanki kremówki
  • ziarenek z  ½ laski wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix ( można dodać ale nie  jest to konieczność)
  • cukier puder do posypania gotowych ptysi

Wykonanie:
  • masło, wodę i sól dodajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • następnie  zmniejszamy temperaturę i szybikiem ruchem dodajemy mąkę ,  energicznie mieszamy, aż uzyskamy  gładkie ciasto które będzie odchodziło od brzegów garnka,  gotowe odstawiamy na 10 minut do przestudzenia
  • do przestudzonego ciasta dodajemy po kolei jajka  nie przerywają miksowania , ciasto powinno być miękkie o jednolitej konsystencji
  • na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  formujemy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki niewielkie ptysie, zachowując spore odstępy gdyż w czasie pieczenia znacznie urosną
  • pieczemy je około  20 minut w temperaturze 200ºC, ważne nie wolno otwierać piekarnika  przed upływem 15 minut bo  ptysie opadną
  • gotowe studzimy,
  • zimne nadziewamy kremem z bitej śmietany, ja użyłam rękawa cukierniczego z podłużną końcówką, ale można też je przeciąć na pół i napełnić   bitą śmietaną, gotowe posypujemy cukrem pudrem.




Źródło: http://www.wielkiezarcie.com/recipe10812.html

1 komentarz:

  1. I kolejny przepis z Twojego bloga zrealizowany :) Ptysie pyszne. Rozeszły się w mig. I do tego mega proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń