Składniki: (około 46 szt ):
- 50g orzechów laskowych
- 2 szklanki mąki pszennej
- ⅔ szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g margaryny
- 4-5 łyżek ciemnego kakao
- dżem pomarańczowy do przełożenia
Wykonanie:
- orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni, następnie za pomocą ściereczki ścieramy z nich skórkę i mielimy lub bardzo drobno siekamy
- ze wszystkich składników czyli orzechów, mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny i ciemnego kakao, zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy na 30minut do lodówki
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm np. na macie silikonowej, delikatnie podsypując mąką, wycinamy kółka foremką lub szklanką, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowe studzimy, następie przekładamy dżemem pomarańczowym, chyba, że ktoś nie lubi można użyć innego dowolnego dżemu który się lubi.
Źródło: Książeczko broszura „ Z Kasią Ci się upiecze” 1996
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz