czwartek, 1 maja 2014

TORT ORZECHOWO-KAJMAKOWY

Genialny tort orzechowy przekładany kremem  na bazie  mascarpone i kajmaku, pyszne połączenie :) gorąco polecam :)



Składniki:
  • 6 jajek (osobno żółtka osobno białka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych orzechów włoskich/laskowych
  • mała filiżanka  zaparzonej kawy do nasączenia
Krem:
  • 400-500g serka mascarpone
  • puszka gotowej masy kajmakowej (400g)
  • dodatkowo dowolne orzechy do ozdobienia wierzchu tortu, ja użyłam posiekanych i podprażonych  migdałów
Serek mascarpone mieszamy/miksujemy z masą kajmakową  na gładki krem
 
Wykonanie:
  • żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę
  • do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy
  • białka ubijamy  na sztywno ze szczyptą soli ,
  • następnie do masy dodajemy zmielone orzechy oraz białka , ja użyłam miksera, miksując na najniższych obrotach, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, można też tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką, pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka  ( ja użyłam tortownicy 21 cm jednak ciasto wyrosło z dużą górką i piekło się około 50minut, więc obstawiam, że lepiej użyć większej tortownicy wtedy ciasto upiecze się szybciej a i wzgórek który trzeba potem ściąć będzie mniejszy )
  • gotowe studzimy, zimne przekrajamy na 3 blaty
  • każdy blat nasączamy kawą , następie smarujemy kremem kajmakowym, pozostałą częścią kremu smarujemy boki i wierzch tortu, górę posypujemy przeprażonymi i posiekanymi migdałami






Źródło: http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_przepis.html?cbr_id=10014

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Uwielbiam wszystko co z kajmakiem, a na tym cierpi moja waga... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi nie tylko Twoja :P ale długi weekend nie jest co tydzień więc można trochę pogrzeszyć :P

      Usuń
  2. Witam
    A jak robimy krem kajmakowy? I po co był potrzebny serek mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale ze mnie gapa już dopisuję :) mascarpone + masa kajmakowa( krówkowa) = pyszny krem , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Zamiast serka mascarpone czego można uzyć w połaczeniu do kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mascarpone zamieniłabym na śmietanę kremówkę i usztywniłabym ją żelatyną

      Usuń