Składniki:
- 6 jajek (osobno żółtka osobno białka)
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g zmielonych orzechów włoskich/laskowych
- mała filiżanka zaparzonej kawy do nasączenia
- 400-500g serka mascarpone
- puszka gotowej masy kajmakowej (400g)
- dodatkowo dowolne orzechy do ozdobienia wierzchu tortu, ja użyłam posiekanych i podprażonych migdałów
Wykonanie:
- żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę
- do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,
- następnie do masy dodajemy zmielone orzechy oraz białka , ja użyłam miksera, miksując na najniższych obrotach, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, można też tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką, pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka ( ja użyłam tortownicy 21 cm jednak ciasto wyrosło z dużą górką i piekło się około 50minut, więc obstawiam, że lepiej użyć większej tortownicy wtedy ciasto upiecze się szybciej a i wzgórek który trzeba potem ściąć będzie mniejszy )
- gotowe studzimy, zimne przekrajamy na 3 blaty
- każdy blat nasączamy kawą , następie smarujemy kremem kajmakowym, pozostałą częścią kremu smarujemy boki i wierzch tortu, górę posypujemy przeprażonymi i posiekanymi migdałami
Źródło: http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_przepis.html?cbr_id=10014
Pysznie wygląda. Uwielbiam wszystko co z kajmakiem, a na tym cierpi moja waga... :D
OdpowiedzUsuńhi hi nie tylko Twoja :P ale długi weekend nie jest co tydzień więc można trochę pogrzeszyć :P
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńA jak robimy krem kajmakowy? I po co był potrzebny serek mascarpone?
ale ze mnie gapa już dopisuję :) mascarpone + masa kajmakowa( krówkowa) = pyszny krem , gorąco pozdrawiam :)
UsuńZamiast serka mascarpone czego można uzyć w połaczeniu do kremu?
OdpowiedzUsuńmascarpone zamieniłabym na śmietanę kremówkę i usztywniłabym ją żelatyną
Usuń