piątek, 20 czerwca 2014

BEZA PAVLOVA

Moja pierwsza Pavlova :) , wygląda na skomplikowane słodkie przedsięwzięcie, a tu niespodzianka, nie potrzebnie się jej obawiałam . Wierzch chrupki, środek mięciutki i  ciągnący, góra wypełniona śmietaną kremówką z dodatkiem dużej ilości truskawek, pycha :). Poniżej mała ciekawostka znaleziona na Wikipedi na temat Bezy Pavlova:
„Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku.”  Jeszcze raz gorąco polecam i zachęcam :)


Składniki:
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 350g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 500  ml śmietany kremówki
  • truskawki  ilość według uznania

Wykonanie:
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, nie przerywając ubijania,
  • na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, miksujemy tak żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły ( beza ma być gęsta, nie lejąca )
  • na blaszkę taką z piekarnika kładziemy papier do pieczenia, a na nim rysujemy koło np. obrysowujemy  tortownicę 22-23cm, wykładamy masę, na wielkość  narysowanego okręgu,
  • gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, następnie po 5 minutach zmieszamy temperaturę do 140-150°C, pieczemy 1 ½ h
  • gotową bezę studzimy w uchylonym piekarniku
  • na zimną wykładamy ubitą śmietanę kremówkę i ozdabiamy truskawkami, gotowe :)




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/biala-pavlova

11 komentarzy:

  1. pierwsza Pavlova? gratuluję, bo wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow niesamowita, jak na 1 raz to wyszło cudownie, ślinka cieknie! gratuluje, pewnie musiala smakować wyjątkowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno mnie tu nie było, a tu tyle pyszności :) Piękna ta beza, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczności! ciekawe czy mnie też tak pięknie by wyszła..może się wreszcie odważę i zrobię.. tym czasem zapraszam na serniczek na zimno z nutą wanilii i truskawkami oczywiście;) pozdrawiam;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/sernik-na-zimno-z-nuta-wanilii.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie :-) nie piekłam jeszcze nigdy bezy, koniecznie muszę spróbować :-)
    Zapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszła Ci po prostu idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna. W życiu bym nie powiedziała, że to debiut :) Ja w tym roku robilam tort bezowy, ale mi się totalnie rozjechał/ Następnym razem robię Pawlovą. I zdjęcia w plenerze- <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Istne cudo!!! Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za ciepłe i miłe komentarze :) :) :) gorąco pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń