Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 175g roztopionej margaryny
- 2 jabłka pokrojone w plasterki
- 2 banany pokrojone w plasterki
- wiórki kokosowe do posypania około ¾ szklanki
Wykonanie:
- jajka ubieramy z cukrem do białości, powolutku dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną margarynę, całość delikatnie miksujemy na najniższych obrotach, ciasto jest gęste,
- ⅔ masy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłam tortownicę 22cm) , na niej układamy pokrojone w plastry jabłka, a następnie banany, owoce dokładnie przykrywamy resztą ciasta, całość posypujemy gęsto kokosem
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC ( w połowie pieczenia polecam przykryć ciasto folią żeby kokos zbytnio się nie przypalił ).
Źródło: „ Najlepsze ciasta” Nr5(3)/2014
wygląda obłędnie pysznie! koniecznie dodaję do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i jestem pewna, że będzie Ci smakowało :) pozdrawiam :D
Usuńświetnie wygląda, chętne zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńpolecam :) :)
UsuńWłaśnie siedzi w piekarniku. Na drugi ogień idzie Kubanka ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ,że i te ciacha smakowały :)
UsuńCiasto przepyszne i mega szybkie w przygotowaniu. Polecam :)
Usuńwiedziałam ,że będzie smakowało :D gorąco pozdrawiam :)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuń