Składniki na 12 szt. :
- 500g mąki pszennej chlebowej
- 7g suchych drożdży
- 75g drobnego cukru
- 1 łyżka soli
- 50g miękkiego masła
- 225ml letniego mleka
- 1 jajko
Składniki na
nadzienie:
- 25g roztopionego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 130-140g suszonej żurawiny i rodzynek
- około 1 łyżeczki cynamonu( można ale nie trzeba, ja lubię więc dodałam w oryginale brak cynamonu)
Dodatkowo składniki
na glazurę:
- 40g cukru
- 4 łyżki wody
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, zagotowujemy i
gotujemy około 3-4 minut do chwili aż
uzyskamy syrop
Wykonanie:
- do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli suche drożdże, cukier, sól, miękkie masło oraz letnie mleko i rozbełtane jajko, zagniatamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto,
- ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku około 30 cm, który smarujemy roztopionym masłem, posypujemy brązowym cukrem, cynamonem oraz posypujemy żurawiną i rodzynkami, ciasto zwijamy jak roladę, następnie kroimy na 12 części i układamy kawałki jeden obok drugiego tak żeby się stykały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( 32x22cm), tak przygotowane drożdżówki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
- wyrośnięte pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
- upieczone i jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy glazurą, najlepiej smakuję ciepłe :D
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/chelsea-buns
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz