niedziela, 1 czerwca 2014

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI

Pyszne zawijane drożdżówki wbrew pozorom proste w wykonaniu, najeżone żurawiną  i rodzynkami z dodatkiem aromatycznego cynamonu, idealne na ciepło, pycha :)  , gorąco polecam :)
  


Składniki na 12 szt. :
  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 7g suchych drożdży
  • 75g drobnego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 50g miękkiego masła
  • 225ml letniego mleka
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:
  • 25g roztopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 130-140g  suszonej żurawiny i rodzynek
  • około 1 łyżeczki cynamonu( można ale nie trzeba, ja lubię więc dodałam w oryginale brak cynamonu) 
Dodatkowo składniki na glazurę:
  • 40g cukru
  • 4 łyżki wody 
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, zagotowujemy i gotujemy około 3-4 minut  do chwili aż uzyskamy syrop


Wykonanie:
  • do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli suche drożdże, cukier, sól, miękkie masło oraz letnie mleko i rozbełtane jajko, zagniatamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto,
  • ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku około 30 cm, który smarujemy roztopionym masłem, posypujemy brązowym cukrem, cynamonem oraz posypujemy żurawiną i rodzynkami, ciasto zwijamy jak roladę, następnie kroimy na 12 części i układamy kawałki jeden obok drugiego tak żeby się stykały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( 32x22cm), tak przygotowane drożdżówki przykrywamy  i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
  • wyrośnięte pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do  200ºC
  • upieczone  i jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy glazurą, najlepiej smakuję ciepłe :D






Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/chelsea-buns

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz