Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 170g fruktozy
- po 1 płaskiej łyżeczce imbiru mielonego, gałki muszkatołowej oraz kardamonu
- 400g mąki orkiszowej
- 6g sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100g oleju rzepakowego
- garść orzechów laskowych
Wykonanie:
- banany blendujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę, następnie dodajemy do nich jajko, fruktozę , imbir, gałkę muszkatołową i kardamon, całość dokładnie mieszamy lub miksujemy
- do masy dodajemy powoli przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz olej, całość miksujemy
- ciasto przekładamy formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy orzechami, pieczemy około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: http://ammniam.pl/ciasto-bananowe/
Ślinka cieknie :) Kocham takie chlebki, to moje ulubione ciasta!
OdpowiedzUsuńzgadzam się w pełni :) też lubię tego typu wypieki :) :) :)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuńniezastąpiony wypiek pełen zdrowia! idealny pomysł na smaczne śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńoj tak do tego kubek mleka lub kawa inka i ja się rozpływam ;)
UsuńWygląda i musi smakować rewelacyjnie :). Racja kawa zbożowa chodzi mi po głowie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i zachęcam do upieczenia tego ciacha :)
Usuń