poniedziałek, 30 czerwca 2014

CIASTO BANANOWO ORKISZOWE

Ciasto jest pyszne i aromatyczne , a do tego proste w wykonaniu .Dodałam do niego dodatkowo orzechy laskowe  które według mnie bardzo dobrze pasują do tego ciasta choć na drugi raz dodam ich  znacznie więcej , również do środka. Świetna alternatywa dla tradycyjnego bananowca, gorąco polecam :)

 
Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 170g fruktozy
  •  po 1 płaskiej łyżeczce  imbiru mielonego, gałki muszkatołowej oraz kardamonu
  •  400g mąki orkiszowej
  • 6g sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100g oleju rzepakowego
  • garść orzechów laskowych

Wykonanie:
  •  banany blendujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę, następnie dodajemy do nich  jajko, fruktozę , imbir, gałkę muszkatołową i kardamon, całość dokładnie mieszamy lub miksujemy
  • do masy dodajemy powoli przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz olej, całość miksujemy
  • ciasto przekładamy formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy orzechami, pieczemy około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.




Źródło: http://ammniam.pl/ciasto-bananowe/

8 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie :) Kocham takie chlebki, to moje ulubione ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się w pełni :) też lubię tego typu wypieki :) :) :)

      Usuń
  2. niezastąpiony wypiek pełen zdrowia! idealny pomysł na smaczne śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak do tego kubek mleka lub kawa inka i ja się rozpływam ;)

      Usuń
  3. Wygląda i musi smakować rewelacyjnie :). Racja kawa zbożowa chodzi mi po głowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) i zachęcam do upieczenia tego ciacha :)

      Usuń