środa, 11 czerwca 2014

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁAMI


Proste, puszyste i pyszne ciasto które zawsze wychodzi z zapisków mojej mamy :) gorąco polecam :)


Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 500g truskawek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • mąkę pszenną, ziemniaczaną, migdały oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, odstawiamy
  •  w drugim naczyniu ucieramy margarynę oraz cukier puder na jasny krem, dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, 
  • następnie powolutku dodajemy mieszankę suchy składników, miksując ,aż uzyskamy gładkie ciasto
  • gotowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłam tortownicę 26cm) na wierzchu układamy truskawki, które najlepiej osuszyć wcześniej papierowym ręcznikiem, pieczemy  50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotowe studzimy, zimne posypujemy cukrem pudrem.




Źródło: zapiski mamy :)

4 komentarze: