sobota, 14 czerwca 2014

ROLADA BEZOWA Z JAGODAMI I ŚMIETANĄ

Rolada jest  delikatna, miękka, słodka z delikatnym cytrynowym posmakiem , wypełniona śmietanowo cytrynowym kremem z dodatkiem jagód które idealnie przełamują  jej słodycz, gorąco polecam :)


Składniki:

Beza:
  • 6  białek
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Nadzienie:
  • 200ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 2  łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • około 250g  świeżych jagód
Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz skórkę cytrynową, schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować krem kiedy beza się piecze.


Wykonanie bezy:
  • białka ubijamy na sztywno  ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując, na sam koniec do ubitych białek dodajemy sok z cytryny oraz startą skórkę , całość delikatnie mieszamy
  • dużą blaszkę, taką z piekarnika ( +/- 38x25) ,wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie ją natłuszczamy , następnie wykładamy  masę bezową, wyrównując  jej wierzch,
  • pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do170ºC, po tym czasie wyjmujemy bezę z piekarnika i  zostawiamy na 10 minut do wystudzenia
  • następnie bezę  przekładamy  na ręcznik posypany  cukrem pudrem ( wierzchem do dołu,  papier ma być u góry) i ściągamy  delikatnie papier,
  • wierzch  zimnej bezy ,smarujemy kremem śmietanowym , pozostawiając na około po 2cm marginesu  , posypujemy jagodami, delikatnie rolujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.




Źródło: Książka C.Bardi „Ciasta”

10 komentarzy:

  1. Pycha :-) uwielbiam rolady :-) a Twoja wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i gorąco polecam :)

      Usuń
  2. Wygląda niebiańsko, delikatnie, jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna :) Boję się zwijać zwykłej, biszkoptowej rolady. Bezowa to już w ogóle pozostanie chyba na zawsze poza moim zasięgiem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się jej bałam i długo do niej dojrzewałam ale warto zaryzykować, nawet gdyby nie udało Ci się jej zrolować (w co wątpię) to zawszę można ją pokroić na kwadraty i przełożyć ją kremem :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Prześlicznie, delikatnie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukrowa Wróżko zachęcam i polecam :D

      Usuń