sobota, 14 czerwca 2014

ROLADA BEZOWA Z JAGODAMI I ŚMIETANĄ

Rolada jest  delikatna, miękka, słodka z delikatnym cytrynowym posmakiem , wypełniona śmietanowo cytrynowym kremem z dodatkiem jagód które idealnie przełamują  jej słodycz, gorąco polecam :)


Składniki:

Beza:
  • 6  białek
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Nadzienie:
  • 200ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 2  łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • około 250g  świeżych jagód
Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz skórkę cytrynową, schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować krem kiedy beza się piecze.


Wykonanie bezy:
  • białka ubijamy na sztywno  ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując, na sam koniec do ubitych białek dodajemy sok z cytryny oraz startą skórkę , całość delikatnie mieszamy
  • dużą blaszkę, taką z piekarnika ( +/- 38x25) ,wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie ją natłuszczamy , następnie wykładamy  masę bezową, wyrównując  jej wierzch,
  • pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do170ºC, po tym czasie wyjmujemy bezę z piekarnika i  zostawiamy na 10 minut do wystudzenia
  • następnie bezę  przekładamy  na ręcznik posypany  cukrem pudrem ( wierzchem do dołu,  papier ma być u góry) i ściągamy  delikatnie papier,
  • wierzch  zimnej bezy ,smarujemy kremem śmietanowym , pozostawiając na około po 2cm marginesu  , posypujemy jagodami, delikatnie rolujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.




Źródło: Książka C.Bardi „Ciasta”

12 komentarzy:

  1. Pycha :-) uwielbiam rolady :-) a Twoja wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niebiańsko, delikatnie, jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna :) Boję się zwijać zwykłej, biszkoptowej rolady. Bezowa to już w ogóle pozostanie chyba na zawsze poza moim zasięgiem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się jej bałam i długo do niej dojrzewałam ale warto zaryzykować, nawet gdyby nie udało Ci się jej zrolować (w co wątpię) to zawszę można ją pokroić na kwadraty i przełożyć ją kremem :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Prześlicznie, delikatnie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  5. pop over to this web-site m2j53e9i74 louis vuitton replica handbags replica bags and shoes a7q78d2n08 replica bags and shoes replica hermes bag f6h43h3f89 replica bags hong kong Source t4w81a1o80 aaa replica bags replica bags new york

    OdpowiedzUsuń