Składniki:
- 200g zimnego masła
- 300g mąki krupczatki
- 100g cukru pudru
- ziarenka z ½ laski wanilii ( nie koniecznie)
- 1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu
- około 400g truskawek
Wykonanie:
- wszystkie składniki czyli posiekane nożem zimne masło, mąkę oraz cukier puder wkładamy do miski i najlepiej mikserem lub malakserem rozdrabniamy (rozcieramy) je na drobną wręcz przypominającą piasek kruszonkę, tak żeby po zgnieceniu w dłoni kruszonka się zlepiła
- tak przygotowanie ciasto dzielimy na pół, połowę przesypujemy do niewielkiej formy ( np 24x24cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia , dociskając dłońmi, tak żeby kruszonka stała się zwartym ciastem
- na wierzchu ciasta układamy następnie truskawki, które zalewamy gorącym budyniem,( nie zakrywamy nim szczelnie owoców), wierzch posypujemy drugą częścią ciasta zagniecionego w dłoni na kruszonkę
- pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
Źródło: http://zwariowanakuchnia.blogspot.com/search/label/ciasta%20z%20owocami
Wygląda apetycznie :). A co najważniejsze to szybko można takie ciacho przygotować. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńnie ma za co :) polecam się :)
UsuńSzybki i prosty przepis a co najważniejsze dokładnie taki, jaki szukałam czyli kruche ciasto, budyń i ulubione owoce ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
Usuńzrobilam ciasto jak w przepisie ale mi wyszlo bardzo wolne , milam trudnosci z nalozeniem na talerzyk , cos musialam zle zrobic ....moze zadurzo dalam truskawek ? a moze ciasto za delikatne bo bez zoltek......
Usuńhmm sama jestem ciekawa dlaczego nie wyszło, faktycznie duża ilość truskawek może być przyczyną lub użycie za dużej formy gdzie ciasto było zbyt cienkie.
Usuń