czwartek, 17 lipca 2014

CIASTO Z AGRESTEM I PIANKĄ

Pyszne kruche ciasto z pinką bezową i agrestem, z powodzeniem można agrest zamienić na inne owoce, gorąco polecam :)


Składniki:
Ciasto:
  • 260g mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka
  • 125g zimnej margaryny/masła
Pianka:
  • 3 białka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 100g cukru pudru 
Dodatkowo:
  • około 300 g agrestu

Wykonanie:
  • wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jogurt, żółtka i margarynę wkładamy do miski i za pomocą miksera lub ręcznie wyrabiamy na gładkie ciasto, ¼ część ciasta wkładamy do zamrażalki , resztę ciasta wkładamy do lodówki na 60 minut
  • schłodzonym ciastem wykładamy dno  niewielkiej formy (26x20cm), (formę można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia ), na wierzchu ciasta układamy agrest
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie  partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając miksowania, na koniec do piany dodajemy budyń w proszku , całość delikatnie ze sobą łączymy,
  • pianę przekładamy do formy ,przykrywając agrest, na koniec wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na grubych oczkach, na całej powierzchni ciasta
  • ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do180-200ºC



Źródło: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/06/ciasto-agrestowe.html

2 komentarze:

  1. uwielbiam agrest, a jeszcze przyznaje w ciescie nie jadłam,,,musi być pysznie

    OdpowiedzUsuń