Składniki:
Ciasto:
- 260g mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 żółtka
- 125g zimnej margaryny/masła
Pianka:
- 3 białka
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 100g cukru pudru
Dodatkowo:
- około 300 g agrestu
Wykonanie:
- wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jogurt, żółtka i margarynę wkładamy do miski i za pomocą miksera lub ręcznie wyrabiamy na gładkie ciasto, ¼ część ciasta wkładamy do zamrażalki , resztę ciasta wkładamy do lodówki na 60 minut
- schłodzonym ciastem wykładamy dno niewielkiej formy (26x20cm), (formę można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia ), na wierzchu ciasta układamy agrest
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając miksowania, na koniec do piany dodajemy budyń w proszku , całość delikatnie ze sobą łączymy,
- pianę przekładamy do formy ,przykrywając agrest, na koniec wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na grubych oczkach, na całej powierzchni ciasta
- ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do180-200ºC
Źródło: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/06/ciasto-agrestowe.html
uwielbiam agrest, a jeszcze przyznaje w ciescie nie jadłam,,,musi być pysznie
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo dobre połączenie :)
Usuń2 łyżki cukru..? na 1,5 szklanki mąki? czy to aby nie zbyt mało? agres kwaśny...
OdpowiedzUsuńAle beza przesłodka na nim ;)
Usuń