Składniki:
- 150g miękkiego masła
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 5 jajek
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- około 400g wypestkowanych czereśni
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek przesiewamy i odstawiamy
- w drugim naczyniu masło ucieramy z cukrem na jasną masę, do której następnie dodajemy jajka miksując po każdym dodaniu ich do masy
- na koniec dodajemy mieszankę mąki i proszku , całość dokładnie mieszamy
- dno tortownicy ( 20- 22cm ) wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy
- na spodzie tortownicy układamy wydrylowane czereśnie, które przykrywamy ciastem
- pieczemy 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększamy temperaturę do 170 ºC i pieczemy kolejne 30 minut.
- gotowe, odwracamy , tak żeby czereśnie były na górze,wierzch posypujemy cukrem pudrem ( ciasto rośnie z wzgórkiem, warto przed odwróceniem , ściąć czubek ciasta)
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/odwrocone-ciasto-z-czeresniami
chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbiam :) Mniam ... czereśnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
:) :) :) dziękuję za zaproszenie , na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)
Usuń