niedziela, 6 lipca 2014

ODWRÓCONE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Kolejna świetna propozycja znaleziona na stornie Moje wypieki. Ciasto jest pyszne i proste w przygotowaniu, no i te czereśnie , pycha, gorąco polecam :)


Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 400g wypestkowanych czereśni
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
  • mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek przesiewamy i odstawiamy
  • w drugim naczyniu masło ucieramy  z cukrem na jasną masę, do której następnie dodajemy jajka miksując po każdym dodaniu ich do masy
  • na koniec dodajemy mieszankę mąki i proszku , całość  dokładnie mieszamy
  • dno tortownicy  ( 20- 22cm ) wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy
  • na spodzie tortownicy układamy wydrylowane czereśnie, które przykrywamy ciastem
  • pieczemy 30 minut w temperaturze 160ºC,  następnie zwiększamy temperaturę do  170 ºC i pieczemy kolejne 30 minut.
  • gotowe, odwracamy , tak żeby czereśnie były na górze,wierzch posypujemy cukrem pudrem ( ciasto rośnie z wzgórkiem, warto przed odwróceniem , ściąć czubek ciasta)




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/odwrocone-ciasto-z-czeresniami

3 komentarze:

  1. chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta uwielbiam :) Mniam ... czereśnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) dziękuję za zaproszenie , na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń