Składniki ( na około 45 szt):
- 300g mąki pszennej
- 30g grysiku
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
- 200g miękkiego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- zimna woda
- cukier do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli mąki, grysiku, cukru, cukru waniliowego, żółtek, masła oraz wody za pomocą miksera lub ręcznie zagniatamy gładkie ciasto z którego następnie formujemy dwa rulony o długości około 25 cm i schładzamy je w lodówce 3-5 godzin ( ciasto można zagnieść dzień wcześniej i trzymać je w lodówce)
- schłodzone rulony ciasta, smarujemy wodą i obtaczamy je w cukrze ( najlepiej rozsypać go na papierze lub folii) , następnie nożem kroimy ciasto na plastry grubości 1 cm, które układamy na blaszce (polecam zachować odstępy między nimi ) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie krążki nakłuwamy 3-4 razy widelcem
- ciastka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: Książka Dr. Oetker „ Szkoła pieczenia”
Smakowicie wyglądają! na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
UsuńBardzo apetyczne ciasteczka.!
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam:)
UsuńMniam, taki ciężko się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńhi hi czyli jak trudno się oprzeć to trzeba je upiec ;P
Usuń