niedziela, 5 października 2014

CIASTECZKA KRUCHE Z GRYSIKIEM

Pyszne i proste w wykonaniu kruche ciasteczka w cukrowej panierce, które wręcz rozpływają się w ustach, gorąco polecam :)



Składniki ( na około 45 szt):
  • 300g mąki pszennej
  • 30g grysiku
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 200g miękkiego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
  •  zimna woda
  • cukier do obtoczenia ciastek


Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli mąki, grysiku, cukru, cukru waniliowego, żółtek, masła oraz wody za pomocą miksera lub ręcznie zagniatamy gładkie ciasto z którego następnie formujemy dwa rulony o długości około 25 cm i schładzamy je w lodówce 3-5  godzin ( ciasto można zagnieść dzień wcześniej i trzymać je w lodówce)
  • schłodzone rulony ciasta, smarujemy wodą i obtaczamy je w cukrze ( najlepiej rozsypać go na papierze lub folii) , następnie nożem kroimy  ciasto na plastry  grubości 1 cm, które układamy na blaszce (polecam zachować odstępy  między nimi ) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie krążki nakłuwamy 3-4 razy widelcem
  • ciastka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.




Źródło: Książka Dr. Oetker „ Szkoła pieczenia”

6 komentarzy: