środa, 8 października 2014

KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE


  
Składniki ( na około 80szt):
  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150g miękkiego masła
  • 1 białko
  • dodatkowo cukier perlisty

Wykonanie:
  •  ze wszystkich składników czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, skórki cytrynowej, masła oraz białka zagniatamy gładkie ciasto, (ja użyłam najpierw miksera, później wyrobiłam ciasto ręcznie). Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy  na blacie wysypanym mąką ,na grubość 3mm i wycinamy ciasteczka które układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, część ciasteczek posypujemy cukrem perlistym
  • pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Źródło:  Książka Dr. Oetker „ Szkoła pieczenia”

2 komentarze:

  1. te doczekały się paru wersji - kokosowej ,orzechowej ,bakaliowej , dobra baza do wszystkiego

    OdpowiedzUsuń