- 3 jajka ( osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki startej dyni na dużych oczkach ( ja użyłam 1 szklanką musu z dyni)
- 50 -80g posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Dodatkowo:
- czekolada gorzka lub mleczna
- żelki np. robaczki
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , nie przerywając ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka jedno po drugim,
- do masy jajecznej wsypujemy teraz pozostałe składniki tj. przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, kakao, ekstrakt waniliowy ,olej, mus z dyni oraz groszki czekoladowe, wszystko delikatnie ze sobą łączymy mieszając, a nie miksując
- gotowe ciasto przekładamy do formy ja użyłam 2 małych formy (26x20cm) ,można również użyć keksówki (25x11cm)
- ciasto pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180°C ( ja piekłam w małych foremkach dlatego czas pieczenia skrócił się do 40 minut)
- gotowe ciasto studzimy, a następnie ścinamy czubki, które pokruszymy i będą nam imitowały ziemię lub możemy użyć pokruszonych ciemnych ciasteczek
- wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą , posypujemy okruszkami, a na nich układamy np. robaczki itp., dobrej zabawy :)
Źródło: http://www.marta-gotuje.pl/ciasto-dyniowe-z-czekolada/
Robaki jak zywe hihi
OdpowiedzUsuńhe he a jakie smaczne ;P
Usuń:D
OdpowiedzUsuńCiasto pochłonęłabym bardzo chętnie, bo dynia i czekolada! Ale robaczki to pozostałyby ozdobą :)
OdpowiedzUsuń