niedziela, 26 października 2014

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM NUGATOWYM

Pyszny tort czekoladowy z kremem nugatowymi i czekoladowy na bazie serka mascarpone, dzięki któremu, tort nie jest ciążki, a dodatek malin z domowej spiżarni idealnie przełamuje słodycz tortu. Propozycja  nie tyko na Halloween , sprawdzi się świetnie na różne okazje,  gorąco polecam :)


Składniki:
  • 240g  gorzkiej czekolady
  • 425g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250g miękkiego masła
  • 350g brązowego cukru( ja dałam 300g i w zupełności wystarczyło)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 375 ml kwaśniej śmietany
  • 50g groszków czekoladowych
Krem i dodatki:
  • 150g masy nugatowej
  • 200g gorzkiej czekolady ( ¾ dodajemy do kremu, ⅓ użyjemy do ozdoby tortu)
  • 2x 250g serka mascarpone
  • dżem malinowy  ja użyłam domowej roboty malin w zalewie
Wykonanie kremu:
  • krem nugatowy: masę nugatową miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy 1 opakowanie serka mascarpone, całość miksujemy na gładki krem, odstawiamy
  • krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy, studzimy , mascarpone ucieramy mikserem następnie dodajemy roztopioną czekoladę,  całość miksujemy na gładki krem

Wykonanie:
  • czekoladę rozpuszczamy, studzimy
  • do miski dodajemy  mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, mieszamy i odstawiamy
  • w drugim naczyniu masło ucieramy z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym, na gładki krem, następnie dodajemy jajka,  jedno po drugim nie przerywając miksowania
  • do masy dodajemy na zmianę mieszankę mąki , kwaśniej śmietany oraz roztopionej czekolady, miksujemy na niskich obrotach, na sam koniec dodajemy groszki czekoladowe, mieszamy
  • ciasto dzielimy na dwie tortownice ( 22-25cm) pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka w temperaturze 180°C
  • gotowe studzimy
  • zimne ciasto wyrównujemy, jedną część kładziemy na paterze, smarujemy wierzch musem lub dżemem malinowym, na który nakładamy krem nugatowy, przykrywamy go drugim ciastem, na  którym rozsmarowujemy krem czekoladowy, wierzch zdobimy roztopioną czekoladą do  wersji Halloween’owej ja użyłam ozdobnej posypki z nietoperzami i duszkami Boo :)







Źródło: Książka E. Bailey „ Czekolada”

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co czekoladowe, a takie torty to już w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, zwłaszcza na zdjęciu z ukrojoną porcją...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie można kupić masę nugatową?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie wygląda ten tort i na pewno świetnie smakuje. Nugat ma specyficzny aromat, ale ze świecą szukać osoby, która tego aromatu nie lubi. Zdecydowanie będzie taki tort hitem na eventach firmowych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, a krem nugatowy to może być masa krówkowa gostyńska?

    OdpowiedzUsuń