czwartek, 16 października 2014

TORT JOGURTOWO-KAWOWY LATTE MACCHIATO

Pyszny  i lekki tort, a raczej torcik jogurtowo kawowy Latte Macchiato,  dużym plusem jest brak tradycyjnego kremu, a pojawienie się kremu na bazie jogurtu, żelatyny i śmietanki oraz kawy, który nadaje mu lekkość, jest to mój pierwszy tego typu tort i jestem nim zachwycona, gorąco polecam :)


Składniki:

Ciasto:
  • 125g  miękkiego masła
  • 80g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  •  2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem jogurtowy biały:
  • 750g jogurtu naturalnego
  • 90g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 -3 łyżki gorącej wody
  • 100ml śmietanki kremówki
Krem jogurtowo-kawowy:
  • 450g jogurtu naturalnego
  • 80g cukru pudru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 100ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
  •  starta gorzka czekolada


Wykonanie:
Ciasto:
  • masło ucieramy z  cukrami i solą, na kremową masę, następnie dodajemy po kolei jajka,
  • na koniec do masy wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na najniższych obrotach, aż wszystko ładnie się nam  połączy
  • ciasto przekładamy do tortownicy ( 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
  • studzimy, zostawiamy w  tortownicy
Krem jogurtowy biały:
  • jogurt mieszamy z  cukrami,
  • w drugim naczyniu żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami jogurtowej  masy,  następnie dodajemy resztę jogurtu, mieszamy
  •  ubijamy śmietankę kremówkę i delikatnie dodajemy ją do masy jogurtowej
  •  ⅔ kremu wykładamy na przestudzone ciastko i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut ( ciasto ma być w tortownicy), pozostałą część zostawiamy w temperaturze pokojowej uważając żeby masa nie stężała bo będziemy ją nakładać na warstwę kawową
Krem jogurtowo-kawowy:
  •  jogurt mieszamy z cukrem oraz kawą rozpuszczalną w proszku
  • żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączmy z 3 łyżkami jogurtowo –kawowej masy, następnie  dodajemy do reszty masy , mieszamy
  • na koniec ubijamy śmietankę kremówkę którą  delikatnie łączymy z kremem
  • kawową masę wykładamy na białą warstwę i schładzamy  w lodówce około 15-20 minut
  • na koniec na ciemny krem wykładamy resztę jogurtowej białej masy, całość schładzamy ponownie w lodówce ,  najlepiej przez  całą noc
  • ciasto przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą lub posypujemy  gorzkim kako i gotowe.




Źródło: http://aliner.blox.pl/2010/06/Tort-latte-macchiato-z-jogurtem-Weekendowa.html

16 komentarzy:

  1. Piękny :) Akurat zastanawiam sie nad tortem dla siostry na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobry pomysł na słodki prezent :)

      Usuń
  2. coś w sam raz dla mnie,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spałaszowałabym taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny torcik w sam raz na ponure jesienne dni :)
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Mmm, cudownie leciutki, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny :) Jeszcze nigdy nie robiłam tortu z kremami na bazie jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, wcześniej też nigdy nie jadłam tego typu kremu, a najlepsze w nim jest to , że można go wykorzystać np do babeczek czy innych wypieków , gorąco polecam :)

      Usuń