Składniki:
Ciasto:
- 125g miękkiego masła
- 80g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
jogurtowy biały:
- 750g jogurtu naturalnego
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 -3 łyżki gorącej wody
- 100ml śmietanki kremówki
Krem
jogurtowo-kawowy:
- 450g jogurtu naturalnego
- 80g cukru pudru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 100ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- starta gorzka czekolada
Wykonanie:
Ciasto:
- masło ucieramy z cukrami i solą, na kremową masę, następnie dodajemy po kolei jajka,
- na koniec do masy wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na najniższych obrotach, aż wszystko ładnie się nam połączy
- ciasto przekładamy do tortownicy ( 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
- studzimy, zostawiamy w tortownicy
Krem
jogurtowy biały:
- jogurt mieszamy z cukrami,
- w drugim naczyniu żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami jogurtowej masy, następnie dodajemy resztę jogurtu, mieszamy
- ubijamy śmietankę kremówkę i delikatnie dodajemy ją do masy jogurtowej
- ⅔ kremu wykładamy na przestudzone ciastko i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut ( ciasto ma być w tortownicy), pozostałą część zostawiamy w temperaturze pokojowej uważając żeby masa nie stężała bo będziemy ją nakładać na warstwę kawową
Krem
jogurtowo-kawowy:
- jogurt mieszamy z cukrem oraz kawą rozpuszczalną w proszku
- żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączmy z 3 łyżkami jogurtowo –kawowej masy, następnie dodajemy do reszty masy , mieszamy
- na koniec ubijamy śmietankę kremówkę którą delikatnie łączymy z kremem
- kawową masę wykładamy na białą warstwę i schładzamy w lodówce około 15-20 minut
- na koniec na ciemny krem wykładamy resztę jogurtowej białej masy, całość schładzamy ponownie w lodówce , najlepiej przez całą noc
- ciasto przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą lub posypujemy gorzkim kako i gotowe.
Źródło: http://aliner.blox.pl/2010/06/Tort-latte-macchiato-z-jogurtem-Weekendowa.html
Piękny :) Akurat zastanawiam sie nad tortem dla siostry na urodziny :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł na słodki prezent :)
UsuńJakie idealne warstwy. Mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńcoś w sam raz dla mnie,pycha:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńSpałaszowałabym taki kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńWspaniały! Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam, ja byłam zachwycona :)
UsuńPiękny torcik w sam raz na ponure jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńMmm, cudownie leciutki, musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) był pyszny :)
UsuńFajny :) Jeszcze nigdy nie robiłam tortu z kremami na bazie jogurtu :)
OdpowiedzUsuńpolecam, wcześniej też nigdy nie jadłam tego typu kremu, a najlepsze w nim jest to , że można go wykorzystać np do babeczek czy innych wypieków , gorąco polecam :)
UsuńTakie przepisy to zdecydowanie moje smaki:) Też dobrą kawą nigdy nie pogardzę. Mam nawet swoją ulubioną, ta od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-KIMBO-198.html zdaje egzamin.
OdpowiedzUsuńsupreme new york
OdpowiedzUsuńwestbrook shoes
golden goose sneakers
moncler jackets
kyrie 6
jordan shoes
curry shoes
paul george shoes
kd13
jordan 12
Wygląda przepysznie! Na pewno zrobię jak już kupię dobrą kawę i dodatki do niej. Jeśli jesteś w stanie polecić sklep, w którym można je kupić, byłabym wdzięczna. Póki co myślę o https://blueberryroasters.pl/ , bo mają własną palarnię kaw, więc powinnam być zadowolona.
OdpowiedzUsuń