Składniki:
- 150g miękkiego masła
- 250g brązowego cukru
- 350g mąki pszennej
- małe opakowanie proszku do pieczenia
- 3 banany
- 3 jajka
- 100 g czekolady mlecznej/gorzkiej
- 4 łyżki gorącego mleka
- groszki czekoladowe
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem ,wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy
- banany miksujemy z jajkami
- czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ją w gorącym mleku, tak długo aż całkowicie się rozpuści , odstawiamy do przestudzenia
- do masła z mąką dodajemy zmiksowane banany oraz przestudzoną masę czekoladową, całość ucieramy na gładką masę, na koniec dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy
- keksówkę (33x13cm lub większą), wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy je około 60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180-190°C.
Źródło: Książka Kuchnia polska „ Ciasta i torty”
Uwielbiam takie ciasta na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńja też :)
Usuńciasto się robi :) jeszcze 35 min :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ciacho smakowało :)
Usuń