Składniki:
- 6 jajek ( osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
Biszkopt
jasny:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
śmietanowy:
- 2 śmietany 30% ( 0,5 l każda) ( ja na drugi raz użyję więcej śmietany, według mnie z tej ilości było trochę za mało kremu)
- cukier puder 2-3 łyżki na 0,5l śmietany
- 8 łyżeczek żelatyny + gorąca woda
Poncz:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + szklanka gorącej wody
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 3 łyżki cukru
- 3 kieliszki czystej wódki
Dodatkowo
na polewę:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Biszkopt ciemny:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier , następnie żółtka,
- na koniec do masy jajecznej dodajemy wymieszane ze sobą pozostałe składniki( mąki ,kakao i proszek do pieczenia) całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (38x22cm) wyłożonej papierem dopieczenia
- pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175°C
- ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części
Biszkopt
jasny:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier , następnie żółtka,
- na koniec do masy jajecznej dodajemy wymieszane ze sobą pozostałe składniki( mąki i proszek do pieczenia) całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (38x22cm) wyłożonej papierem dopieczenia
- pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175°C
- ostudzony biszkopt kroimy w kostkę ( wielkość orzecha włoskiego)
Krem
śmietanowy:
- krem robimy dwa razy
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody,
- następnie śmietanę 0,5l ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i łączymy ją z wystudzoną żelatyną, całość dokładnie mieszamy i od razu przekładamy na ciemny biszkopt
- drugą część kremu przygotowujemy tak samo
Poncz:
- kawę rozpuszczamy w szklance gorące wody
- napar kawowy przelewamy do garnka, dodajemy połamane czekolady oraz cukier, podgrzewamy , kiedy czekolady i cukier się rozpuszczą ściągamy z gazu , gotowy poncz studzimy, do zimnego dodajemy wódkę, mieszamy.
Wykonanie
kolejność:
- na ciemny biszkopt wykładamy połowę kremu śmietanowego
- układamy na nim gęsto ( jeden obok drugiego) kwadraciki jasnego biszkoptu, które dokładnie ale stopniowo polewamy naszym ponczem( biszkopt wchłonie cały płyn)
- naponczowane kwadraciki biszkoptowe przykrywamy drugą porcją kremu który przygotowujemy tak samo jak pierwszy, następnie przykrywamy drugą częścią ciemnego biszkoptu
- wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą, schładzamy w lodówce i gotowe
Źródło: http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-kukulka/
Ja mam lepszy sposób... Biszkopt jasny kroję na kwadraciki, daję do płaskiej miski i polewam ponczem, podrzucam do góry i dalej polewam, aż mi wyjdzie cały poncz.. Układam na placek ze śmietaną, wyrównuję, daję drugą połowę śmietany i ciemny placek... To ciasto jest po protu wspaniałe !
OdpowiedzUsuńo i to jest świetny patent :) na pewno go wykorzystam :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńwspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńO mniam, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń:) :):)
Usuńoo, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOj kusisz kusisz!
OdpowiedzUsuńhi hi :P
UsuńObłędne ciasto! Pięknie wygląda, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńtak ciacho pyszne i aż dziwne ,że nigdy wcześniej go nie piekłam, gorąco polecam :)
UsuńWidać, że poświęcilaś trochę czasu na przygotowanie tego ciacha ;).
OdpowiedzUsuńAle wygląda zacnie ;)
bardzo dziękuję :)
UsuńMMMM ! Jutro ide po składniki :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ciacho smakowało :)
UsuńCiasto super, nie jest słodkie.
OdpowiedzUsuńbardzo się ciszę, że cisto smakowało :)
Usuńa gdzie sa cukierki kukulki? powinny w takim ciescie byc rozpuszcza sie je i dodaje do masy madralinscy piekarze hehehe
OdpowiedzUsuńNa yotube jest orginalny przepis ...... www.skutecznie.pl nie ladnie podbierac komus przepisy i w dodatku go blednie przepisywac heheheh
OdpowiedzUsuńZ całym szacunkiem, nigdy nie piszę, że jestem autorem danego przepisu i korzystam z różnych stron www , książek, znajomych itp i zawszę podaję źródło w tym przypadku jest ze strony http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-kukulka/
UsuńMoże na youtubie jest inny ,nie wiem, nie widizałam filmiku, pozdrawiam