sobota, 29 listopada 2014

CIASTO KUKUŁKA

Trochę zabawy przy przygotowaniu tego ciasta jest  ale warto pokusić się i je przygotować, pyszne biszkoptowe ciasto, z kremem śmietanowym  i  ponczem czekoladowo - procentowym, pychota, gorąco polecam:)



Składniki: 
Biszkopt ciemny:
  • 6 jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao  
Biszkopt jasny:
  • 4  jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
  • 2 śmietany 30% ( 0,5 l każda) ( ja na drugi raz użyję więcej śmietany, według mnie z tej ilości było trochę za mało kremu)
  • cukier puder 2-3 łyżki na 0,5l śmietany
  • 8 łyżeczek żelatyny + gorąca woda
Poncz:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + szklanka gorącej wody
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 kieliszki czystej wódki
Dodatkowo na polewę:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Biszkopt ciemny:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier , następnie żółtka,
  • na koniec do masy jajecznej dodajemy wymieszane ze sobą pozostałe składniki( mąki ,kakao i proszek do pieczenia) całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (38x22cm) wyłożonej papierem dopieczenia
  • pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175°C
  • ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części
Biszkopt jasny:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier , następnie żółtka,
  • na koniec do masy jajecznej dodajemy wymieszane ze sobą pozostałe składniki( mąki i proszek do pieczenia) całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (38x22cm) wyłożonej papierem dopieczenia
  •  pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175°C
  • ostudzony biszkopt kroimy w kostkę ( wielkość orzecha włoskiego)
Krem śmietanowy:
  • krem robimy dwa razy
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody,
  • następnie śmietanę 0,5l  ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i łączymy ją z wystudzoną żelatyną, całość  dokładnie mieszamy i od razu przekładamy na ciemny biszkopt
  • drugą część kremu przygotowujemy tak samo
Poncz:
  • kawę rozpuszczamy w szklance gorące wody
  • napar kawowy przelewamy do garnka, dodajemy połamane czekolady oraz cukier, podgrzewamy , kiedy czekolady i cukier się rozpuszczą ściągamy z gazu , gotowy poncz studzimy, do zimnego dodajemy wódkę, mieszamy.
Wykonanie kolejność:
  •  na ciemny biszkopt wykładamy połowę kremu śmietanowego
  • układamy na nim gęsto ( jeden obok drugiego)  kwadraciki  jasnego biszkoptu, które dokładnie ale stopniowo polewamy naszym ponczem( biszkopt wchłonie cały płyn)
  • naponczowane kwadraciki biszkoptowe przykrywamy drugą porcją kremu który przygotowujemy tak samo jak pierwszy, następnie przykrywamy drugą częścią ciemnego biszkoptu
  • wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą, schładzamy w lodówce i gotowe



Źródło: http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-kukulka/

22 komentarze:

  1. Ja mam lepszy sposób... Biszkopt jasny kroję na kwadraciki, daję do płaskiej miski i polewam ponczem, podrzucam do góry i dalej polewam, aż mi wyjdzie cały poncz.. Układam na placek ze śmietaną, wyrównuję, daję drugą połowę śmietany i ciemny placek... To ciasto jest po protu wspaniałe !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o i to jest świetny patent :) na pewno go wykorzystam :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. O mniam, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne ciasto! Pięknie wygląda, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ciacho pyszne i aż dziwne ,że nigdy wcześniej go nie piekłam, gorąco polecam :)

      Usuń
  4. Widać, że poświęcilaś trochę czasu na przygotowanie tego ciacha ;).
    Ale wygląda zacnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. MMMM ! Jutro ide po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto super, nie jest słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  7. a gdzie sa cukierki kukulki? powinny w takim ciescie byc rozpuszcza sie je i dodaje do masy madralinscy piekarze hehehe

    OdpowiedzUsuń
  8. Na yotube jest orginalny przepis ...... www.skutecznie.pl nie ladnie podbierac komus przepisy i w dodatku go blednie przepisywac heheheh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całym szacunkiem, nigdy nie piszę, że jestem autorem danego przepisu i korzystam z różnych stron www , książek, znajomych itp i zawszę podaję źródło w tym przypadku jest ze strony http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-kukulka/
      Może na youtubie jest inny ,nie wiem, nie widizałam filmiku, pozdrawiam

      Usuń